Annons Kamstrup 2024

Potatis i blom. FOTO: Jan Andersson

Klortalonil i danskt grundvatten

VA-aktuellt

Problemen med rester av bekämpningsmedel i danskt grundvatten fortsätter. Det danska Miljöministeriet ställer nya krav på vattenverken medan branschorganisationen Danva är irriterade på åratal av slapp inställning tidigare.

Klortalonil är det senaste bekämpningsmedlet som danska vattenverk fått krav på i det obligatoriska analyspaket som vattenproducenterna måste använda. Detta efter att nedbrytningsprodukter från ämnet hittats av regionerna, motsvarande landsting, vid analyser av punktkälleföroreningar.

– Om det visar sig vara nödvändigt för ett vattenverk att rena, ser det ut som att ämnet kan renas med kolfilter. På det sättet kan det hållas ifrån dricksvattnet. Därför finns det ingen anledning till oro för vattenabonnenterna, om Klortalonil skulle dyka upp i dricksvattenborror, säger Carl-Emil Larsen, vd för Danva, Danmarks motsvarighet till Svenskt Vatten, i ett pressmeddelande.

Regionerna har hittat nedbrytningsprodukter från Klortalonil vid 106 platser under punktkällor (230 av 639 prover). Punktkällorna är mindre arealer med höga koncentrationer. Ämnet är funnet i prover från tre kommunala dricksvattenbrunnar. Uppföljning av de proverna pågår och det är inte fastställt om de ligger över eller under det gränsvärde som finns för ämnet.

Fler kontrollanalyser görs just nu för att få en enhetlig bild. Den 23 april informerade Miljøstyrelsen samtliga danska kommuner om att omedelbart testa sitt dricksvatten för nedbrytningsprodukten. I regionernas analyser har sammanlagt 129 olika ämnen identifierats, varav 75 är ämnen som aldrig tidigare hittats i danskt grundvatten.

Klortalonil är ett svampmedel som använts på bland annat potatis, vete och frilandsgurka och som förbjöds i Danmark år 2000 men har fortsatt använts inom träfärg och bottenfärg fram till 2011. Ett förbud mot Klortalonil infördes inom hela EU så sent som den 22 mars och medlet ska fasas ut inom hela EU inom en 18 månaders period. I Sverige är medlet förbjudet sedan 1994.

Carl-Emil Larsen har börjat att tröttna på den senaste tidens återkommande larm om bekämpningsmedelsföroreningar i grundvattnet i det jordbrukstäta Danmark.

Annons Alnarp Cleanwater Alnarp Cleanwater

– Vi är irriterade över att politikerna i åratal har varit för försiktiga med att hävda försiktighetsprincipen, trots att vi har pressat på. Konsekvensen är att vattenproducenterna nu måste arbeta för högtryck för att leverera rent dricksvatten till danskarna. Kostnaden för den ökade insatsen kommer att vara en extra börda för danskarnas plånbok, säger Carl-Emil Larsen.

Sedan flera ämnen börjat uppmärksammats i danska grundvatten sedan sommaren 2017 finns det en politisk överenskommelse i Danmark om besprutningsfria zoner nära grundvattentäkter och ett stort analysprogram har lanserats. Den här gången kom reaktionen mycket snabbt.

– Jag vill gärna berömma ministeriet för att de reagerat snabbt den här gången. Det säger mig, om något, att de är på gång med att agera utefter försiktighetsprincipen, som vi arbetat för i många år, säger Carl-Emil Larsen. (EW)

Läs mer (för abonnenter):
Danska vattenverk har problem med DMS (Cirkulation 190305)

Utökat skydd för vattentäkter i Danmark (Cirkulation 190111)

Bekämpningsmedel ger Danmark vattenproblem (Cirkulation 180607)

Kloridazon förorenar danska vattentäkter (Cirkulation 180314)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid