Sök
VA-aktuellt
Foto: Pixhill.com

Foto: Pixhill.com

Utsläppsrätter mot övergödning utreds

I budgetpropositionen för 2020 föreslår regeringen att Havs- och vattenmyndigheten (Hav) ska utreda ett ökat samarbete mellan Östersjöländerna för att minska övergödningen i Östersjön.

Regeringen vill i sitt samarbete med Centerpartiet och Liberalerna utreda om handel med utsläppsrätter kan tillämpas på Östersjön. Hav ska utreda om ekonomiska styrmedel, som handel med utsläppsrätter, är en möjlig väg för att minska övergödningen i Östersjön. Frågan behöver undersökas mer i detalj, menar regeringen. Förslaget lades fram av Centerpartiet redan 2018.

– Ett skarpt förslag som Centerpartiet presenterade förra året i Almedalen för att minska övergödningen i Östersjön är ett system med utsläppshandel, där länderna måste betala för att få släppa ut övergödande ämnen. Ett system som är inspirerat av EU:s handel med utsläppsrätter. Inom detta ska alla länder som smutsar ner också vara med och bidra till åtgärder för en bättre havsmiljö och minskade utsläpp av framförallt kväve och fosfor, säger Annie Lööf (C), i ett pressmeddelande.

Dagens erfarenheter av utsläppshandel kommer främst från USA. Något som kan behöva analyseras är därför bland annat om och hur handel med utsläppsrätter skulle kunna fungera ihop med den lagstiftning som Sverige och andra EU-länder har att följa i form av vattendirektivet och havsmiljödirektivet. (EW)

Publicerad 2019-09-09 14:45

Uppdaterad 2019-09-09 14:46

Annons:
Grundfos 2019