Sök
VA-aktuellt
Mattias Borneberg från Kamstrup och Robin Lindberg, Söderhamn Nära. FOTO: Kamstrup

Mattias Borneberg från Kamstrup och Robin Lindberg, Söderhamn Nära. FOTO: Kamstrup

Söderhamn testar akustisk läckövervakning

Kommunala Söderhamn Nära testar ultraljudsteknik för att upptäcka ledningsläckor via akustiska vattenmätare. Under hösten har cirka 500 mätare installerats i Söderhamn.

Akustiska läckövervakningssystem installeras nu i flera svenska kommuner. Den tekniska lösningen är utvecklad av danska Kamstrup i samarbete med Skanderborg Sypply och Børkop Vandværk. Söderhamn Nära är nyfikna på tekniken.

– Det handlar om en ny helt typ av intelligent mätare som lyssnar av och fångar upp ljudvågor i vattenflödet. När något inte låter som det ska så skickas en signal till vattenbolaget där vi kan se exakt var den eventuella läckan finns, förklarar Robin Lindberg, ansvarig projektledare för vattenmätarhantering på Söderhamn Nära, i ett pressmeddelande.

Redan en timme efter att den första mätaren placerats ut i distributionsnätet kom ett larm från ett villaområde.

– Vi ryckte ut direkt och kunde identifiera läckaget på en servisledning fyra meter från huvudledningen. Förmodligen hade den funnits där ett bra tag, men med traditionella metoder är det inte säkert att vi någonsin hade upptäckt det, säger Robin Lindberg.

Han ser en stor potential med den nya ultraljudstekniken:

– Vi kan spara enorma mängder vatten genom att snabbare och effektivare hitta läckor innan de blir för stora. Den nya tekniken innebär också färre arbetstimmar på fältet för våra tekniker samtidigt som vi får bättre möjligheter att långsiktigt planera vårt underhåll. Sammantaget innebär det en stor besparing för kommunen. (EW)

Publicerad 2019-12-02 09:02

Uppdaterad 2019-12-02 09:04

Annons:
Siemens 2019