Sök
VA-aktuellt
Karolina Skog (MP), miljöminister. FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Karolina Skog (MP), miljöminister. FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Slamspridning kan förbjudas

Utredning ska föreslå förbud mot spridning av avloppsslam på åkrar och krav på återvinning av fosfor.

Regeringen tillsätter en utredning för att dels föreslå ett förbud mot att sprida avloppsslam, dels införa krav på att fosfor ska återvinnas ur avloppsslam. Regeringen utser Gunnar Holmgren som särskild utredare.

Målsättningen med utredningen är att fosfor ska återvinnas  från avloppsslam och kunna återanvändas i större utsträckning i jordbruket.

− Det är viktigt att vi använder våra resurser på ett ansvarsfullt sätt. Fosfor är en dyrbar resurs och då ska vi använda den teknik som finns för att beta tillvara på den, säger miljöminister Karolina Skog, i ett pressmeddelande.

− Rapporter visar att avloppsslam, utöver miljö- och hälsoskadliga metaller, även innehåller en del mikroplaster. Genom att förbjuda gödsling med avloppsslam minskar risken att mikroplaster kommer ut i miljön där vi odlar vår mat, anser Karolina Skog.

Ett förbud mot att sprida avloppsslam ska enligt regeringen inte innebära ett hinder för utvinning av biogas. Regeringen vill att både energi och fosfor ska återvinnas.

Regeringen utser Gunnar Holmgren som särskild utredare. Holmgren har bland annat lett dricksvattenutredningen tidigare. (EW)

Publicerad 2018-07-12 13:40

Uppdaterad 2018-07-12 13:40

Annons:
Svenskt Vatten 2018