Annons Kamstrup 2024

Foto: Pixhill.com

Mikroplast i dricksvatten kan variera mycket

VA-aktuellt

Hur spritt mikroplast är i dricksvatten och i miljön i övrigt på global nivå, har börjat intressera forskarvärlden på allvar. Det kan dock vara stor skillnad på flaskvatten och kranvatten och också mellan olika länder.

Mikroplast finns spritt i hela vår miljö; i luft, vatten och mark. När Världsnaturfonden WWF presenterade en ny genomgång av hur mycket plast människor får i sig genom kosten, så pekas dricksvatten ut som en av de stora källorna på global nivå. Genomgången gör dock ingen skillnad på kranvatten respektive flaskvatten (generellt från plastflaskor), istället används det övergripande begreppet dricksvatten. Den ger heller ingen information om situationen i olika länder.

– Den här analysen gäller dricksvatten på både flaska och från kranen. Det här är en global vetenskaplig studie och resultatet visar ett globalt snitt. Plastkonsumtionen och även tillgången till vatten ser olika ut världen över vilket gör att halterna av plast i vatten kan variera från land till land, men det studien har räknat på är alltså det globala snittet, säger Metta Wiese, plastexpert på WWF, till Cirkulation.

Syftet är att visa på hur spridd plast är i miljön. En slutsats i rapporten är att världens människor i snitt får i sig fem gram mikroplast i veckan genom födan.

– Det är viktigt att poängtera att detta är en global studie som visar på ett genomsnitt från flera källor. Resultaten är en väckarklocka till politiker, regeringschefer och industrin att vi måste hantera hela vårt plastsystem mycket bättre. Globalt finns det så mycket plast i ekosystemen att vi nu även får in det i kroppen på olika sätt. Det behövs ytterligare forskning på hur vi människor påverkas av mikroplast, vi känner ännu inte till de långsiktiga effekterna av det, säger Metta Wiese.

På Göteborgs universitet forskar Therese Karlsson på mikroskräp och mikroplast. Hon anser att WWF-studien är viktig men att siffror ska tas med en nypa salt. Hon berättar också att det finns forskning som visar att flaskvatten kan vara en betydligt större källa till mikroplaster än vad kranvatten är:

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid