Annons Kamstrup 2024 Kamstrup 2024

Kommunalt samarbete om membranteknik

VA-aktuellt

Vivab och Norrvatten har tecknat ett avtal om experthjälp inom membranteknologiområdet. Överenskommelsen ska möjliggöra synergieffekter mellan VA-verksamheterna.

Tanken med avtalet är att att Norrvatten i norra Stockholmsområdet får tillgång till expertrådgivning inom membranteknologiområdet från Alexander Keucken, teknisk utvecklingschef på Vivab (Varberg/Falkenberg).

I gengäld blir Norrvattens dricksvattenexperter bollplank för Vivab inom kompetensområden för risk-/sårbarhetsanalyser, mikrobiologi och on-line analysmetoder för övervakning av vattenkvalitet, det meddelar Vivab.

Under tidsperioden mars 2015 till december 2016 kommer Alexander Keucken utföra avgränsade utredningsuppdrag tillsammans med Norrvattens utvecklingsavdelning avseende försöksverksamheten inom membranteknik på Görvälnverket i Järfälla,Stockholm.

Norrvatten, Sveriges fjärde största kommunala dricksvattenproducent, siktar på att införa en ny, mer effektiv och klimatanpassad reningsteknik vid Görvälnverket i Järfälla. Hotbilderna mot råvattenkvaliteten, och i förlängningen också mot dricksvattenkvaliteten, är många bland annat i form av den pågående klimatförändringen, som medför successivt ökande halter av humusämnen (lösta naturliga organiska ämnen, NOM) i Mälaren. Dessa ämnen stör Görvälnverkets nuvarande reningsprocesser och därmed också skyddet mot oönskade kemiska och mikrobiella föroreningar i råvattnet.

Under de senaste två åren har membrantekniken studerats i pilotskala vid Görvälnverket i projektet Genomembran. Projektledare är Alexander Keucken, doktorand parallellt med sin ordinarie tjänst som teknisk utvecklingschef på Vivab. I projektet deltar även forskare från Lunds Universitet, Chalmers, SLU med flera.

Fokus har legat på en ny typ av nanofiltermembran, hålrumsmembran av ett kemiskt tåligt polymermaterial, polyetersulfon. Dessa filter har en rad fördelar jämfört med konventionella spirallindade membran eftersom de är backspolbara i motsats till tidigare membrantyper. Det innebär att de tål grumliga och nedsmutsade råvatten utan att sättas igen. De har även en låg retention av kalcium och magnesium, joner som man vill behålla och de kan täthetsprovas på plats.

Försöksresultaten har hittills varit mycket lovande. Teknikutvecklingen är nu snabb inom membranteknologiområdet och nya, bättre typer av membranmaterial, moduler med mera utvecklas fortlöpande. Membran gjorda av keramiska material är speciellt intressanta eftersom de är betydligt robustare och har längre livslängd än motsvarande polymera material, vilket är en stor fördel ur både drift- och ekonomisk synpunkt. Framöver kommer Norrvatten att fokusera på studier av olika membranmaterial och då bland annat keramiska membran i kombination med olika för- och efterbehandlingsprocesser. (EW)

Läs mer (för prenumeranter):

Testanläggning för membran på Kvarnagården (141103)

Beredningstekniken för dricksvatten utvecklas snabbt (Cirkulation 3/14)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid