Annons Kamstrup 2024

Ett nationellt dricksvattenråd bör inrättas

VA-aktuellt

Livsmedelsverket föreslår att ett kansli för ett nationellt dricksvattenråd ska byggas upp. I rådet ska flera myndigheter samt kommunala organisationer ingå om Livsmedelsverkets förslag vinner gillande. Dricksvattenrådet ska ansvara för att regeringen har kännedom om aktuell lägesbild och de behov som finns för att säkra dricksvattenförsörjningen nationellt.

Regeringen har gett Livsmedelsverket i uppdrag att inleda arbete med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd. Nu har uppdraget redovisats till Regeringskansliet.

Livsmedelsverket föreslår att rådet i sitt arbete utgår från de utmaningar som identifierats i betänkandet En trygg dricksvattenförsörjning, men att Dricksvattenrådet även ska ha förmåga att ta hand om nya frågeställningar inom sitt ansvarsområde. 

Uppdraget innebär ett förtydligat ansvar för Livsmedelsverket att samordna dricksvattenfrågorna från grund- och ytvattentäkt till kran.

Livsmedelsverket föreslår en organisation med Dricksvattenrådet som verkställande nivå samt tre arbetsgrupper: Vattenförsörjningsgruppen, Dricksvattenkvalitetsgruppen och Gruppen för civilt försvar och krisberedskap.

Dricksvattenrådet är tänkt att ledas av generaldirektören för Livsmedelsverket och i rådet ska Havs- och vattenmyndigheten, Boverket, Folkhälsomyndigheten, Kemikalieinspektionen, Sveriges geologiska undersökning, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI), Trafikverket och en länsstyrelserepresentant ingå. I rådet bör också Sveriges kommuner och landsting (SKL) samt två företrädare för kommuner ingå, menar Livsmedelsverket som också vill ha med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Svenskt Vatten och en Vattenmyndighet som medlemmar av Dricksvattenrådet.

Livsmedelsverket vill upprätta ett kansli med en grundfinansiering om 3 miljoner kronor per år samt finansiering med särskilda medel för projektarbete om 20 miljoner per år skapar ett starkt Dricksvattenråd och sätter dricksvatten i fokus hos Dricksvattenrådets medlemmar. Livsmedelsverket äskar därför de medlen.

”Med särskilda medel för projektarbete kan dricksvattenfrågorna drivas framåt i snabbare takt än idag och omfatta mer komplexa frågeställningar”, skriver Livsmedelsverket i sin rapport till regeringen.

Livsmedelsverket bedömer att en organisation med särskilda medel är ett kraftfullare verktyg för att uppnå kunskapsutveckling inom ramen för Dricksvattenrådet, jämfört med det Kunskapscentrum som föreslogs i betänkandet En trygg dricksvattenförsörjning. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid