Annons Kamstrup 2024

Mårten Sundström och Per Sivertsen håller bandet när landshövding Ylva Thörn klipper bandet.

Vattenverket vid Sälenfjällen har invigts

Cirkulation 3/19

Det nybyggda vattenverket utanför Sälens by är ett av Dalarnas största. Kapaciteten är anpassad för säsongsboendet, därifrån dras nu den kommunala vatten­försörjningen upp på fjället. En av de spännande lösningarna är tankarna med reservvatten som ständigt står utryckningsredo.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Fredagen den 8 mars var det invigning av det nya vattenverket, några kilometer norr om Sälens by. Områdeschef Per Sivertsen och projektledare Mårten Sundström höll det blågula bandet när landshövding Ylva Thörn klippte till.

– Det här vattenverket hör till de större i Dalarna och klarar vattenförsörjningen för 52 000 personer, säger Mårten Sundström.

VA-bolaget i Malung-Sälens kommun, Vamas AB, har sina egna speciella utmaningar. Under ­topparna på året som jul- och nyårshelger, sportlov, Vasalopp och påsk så mångdubblas befolkningen.

– Det är lika stort som Borlänge eller Falun, fyller Per Sivertsen i.

Råvattnet från Malungsåsen håller hög kvalitet. Den enda behandling som behövs i verket är en justering av alkaliniteten.

– Vi har sex stora filter i det nya vattenverket som ska ge rätt alkalinitet och pH, berättar Per Sivertsen.

Vid filtermassapåfyllningen finns en innovation som redan väckt intresse hos andra. På två växelflak står reservvattentankar ständigt påfyllda för att snabbt kunna köras ut vid behov.

– Vi tar vatten från tankarna vid filtermassapåfyllningen och kör den cykeln så att vi får in nytt och fräscht vatten varje dag, säger Mårten Sundström.

I tankarna finns elverk och en pumpautomat så att de kan kopplas in i ett ledningssystem samtidigt som trycket behålls. Där finns även en cirkulationspump med en värmepatron som gör att vattnet inte fryser.

– Det är en fullutrustad standardversion av Elmtanken, bortsett från extra anslutningar in och ut för inkopplingar till processidan, säger Mårten Sundström.

Lokalerna är ljusa och funktionella. Arbetsmiljön har funnits med i tänkandet vid bygget.

– Arbetsmiljön är jättebra. Vi på driften har fått vara med under projekteringen och säga vad vi vill ha, skjuter Christer Dismats från VA-driften in.

Än så länge är det Lindvallen och delar av området runt Sälfjällstorget som försörjs från det nya vattenverket. I närheten finns ytterligare en handfull samfällighetsföreningar som väntar på det kommunala vattnet. Närmast på tur under 2019 står Sälens by och därefter Kläppens skidanläggning och stugområden inom några år. På längre sikt är planen att områden längs vägen upp till Högfjällshotellet också ska kunna omfattas.

– Tidigare hade vi inget kommunalt vatten här uppe på fjället, förutom ett litet område vid Sälfjällstangen. Det fanns ett 20-tal samfällighetsföreningar, den största var Lindvallen med Skistar som ägare, berättar områdeschefen Per Sivertsen.

Skistar äger och driver skidanläggningar på flera platser i landet. De började själva att leta efter vatten i Sälenfjällen i början av 2000-talet. Malung-Sälens kommun, sedermera Vamas AB, tog över arbetet 2011.

– Länsstyrelsen hade då ålagt oss att vi skulle ta ett övergripande ansvar för vattnet här uppe, berättar Per Sivertsen.

Letandet efter en vattentäkt fortsatte utifrån de undersökningar som Skistar gjort. En provborrning gav bra med vatten men platsen låg dels nära en större väg och dels var det nära en gammal uppställningsplats för det gamla växtbekämpningsmedlet hormoslyr.

– Vi tog prover där. De visade ingenting men däremot så vet folk om upplaget och det gjorde att vi drog oss ur det området. Även om vi inte hittat något i proverna så vet vi ju hur det går i byn från mun till mun; att det kan vara någonting i vattnet, säger Per Sivertsen.

Istället fortsatte letandet på andra sidan Västerdalälven. SGU kom med tips om att de varit och provborrat norrut utefter älven där det går isälvsavlagringar.

– De trodde att det skulle vara en väldigt stor vattenbärare och där hittade vi väldigt bra vatten. Vi provpumpade och räknade med att kunna få ut 90 sekundliter i hålet. Det ska räcka till de 7 300 kubikmeter som vi sökte tillstånd på. När vi fått vattendomen klar så borrade vi ett hål till som gav lika mycket, för att ha ett reservhål. Nu när vi är igång så tar vi råvatten från båda två, men kör pumparna på en mycket lägre hastighet, berättar Per Sivertsen.

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Arbetet med det nya vattenverket omfattar mycket mer än bara verket. Markarbeten, långa ledningsdragningar (delvis i vatten) samt byggandet av en högreservoar och tryckstegring. All projektering gjordes i egen regi i nära samarbete med ett antal konsulter. Arbetena utfördes som utförandeentreprenader.

– Vi har delat upp det i ett antal olika projekt. Själva vattenverket blev uppdelat i en bygg- och en maskinentreprenad med annan ingående utrustning. När de var klara har vi tagit el- och styr i egen regi med en ramavtalsentreprenör. På samma sätt är det gjort med markarbeten och ledningsförläggning, säger Mårten Sundström.

Anledning var att spara tid. Målet var att kunna leverera vatten till årets vintersäsong.

– Det drog ut på tiden med att få en vattendom så vi hade inte mycket tid att bygga på, säger Mårten Sundström.

Byggstarten var i mitten av september 2017. En hård vinter med kyla och upp till två meter snö gjorde att arbetet drog ut på tiden. I maj 2018 började byggnaden att stå färdig men då gick byggaren i konkurs. Tur i oturen var att de hann färdigställa så pass mycket att maskinentreprenören kunde påbörja sitt arbete i tid.

– Då var vi tvungna att ta tag i det själva och anlita olika entreprenörer för att få det klart. En nyckel blev det parallella arbetet med den högreservoar och tryckstegring som byggts halvvägs upp mot fjället. Det arbetet var inte upphandlat av samma byggare. Tidsmässigt stämde allt bra och den entreprenören kunde hoppa in och hjälpa till med färdigställandet av vattenverket, säger Mårten Sundström.

I slutet av augusti stod vattenverket färdigt.

– Det blev en väldigt omständlig driftsättning eftersom vi skulle koppla in oss på Lindvallens vattenverk och göra om det till en tryckstegring. Vi hade också långa ledningar från dalgången upp till fjället som legat i flera år. De byggdes tillsammans med Skistar då de byggde sin ledning för snökanon 2011. Vi var tvungna att prova och klorera de ledningarna så att vi såg att allt var i ordning. Torsdagen i vecka 47 tröck vi på knappen och då hade vi vatten uppe i Lindvallen för första gången, berättar Per Sivertsen.

De ledningar som förlagts tidigare är drygt fyra kilometer, till största delen dubbla, från dalgången upp på fjället. Sedan är det förlagt dubbla ledningar en och en halv kilometer från vattenverket, delvis i Västerdalälven, för att kunna koppla ihop systemen.

Alla olika entreprenader godkändes vid slutbesiktningen lagom till lucia. Från onsdagen veckan innan jul har vattenverket varit i full drift. Målet om leverans inför vintersäsongen klarades.

Högreservoaren halvägs upp mot fjället ingår också i anläggningen.

– Vi har byggt den på samma höjd som högreservoaren i Sälens by, med tanke på att de båda kommunicerar med varandra när vi kopplar på Sälens by. Då kan vi ta bort hela det gamla vattenverket i Sälen och köra allt på det nya systemet, säger Per Sivertsen.

En annan vinst är att det blir hanterbara tryck i hela anläggningen. Höjdskillnanden mellan vattenverket och Lindvallen är cirka 210 meter. Högtryckspumparna är av samma storlek i såväl vattenverket som i tryckstegringen i högreservoaren.

All kommunikation mellan de fjärrstyrda anläggningsdelarna sker med såväl fiber som radiokommunikation. Om den ena faller så ska den andra kopplas in. Även en hel del av högreservoarerna ingår i systemet.

En extra mikrobiologisk barriär finns i form av UV-anläggningar som sitter ute i ändarna på distributionsområdena. En sitter vid tryckstegringen i Lindvallen, en kommer att finnas i Sälens by och en tredje kommer i Kläppen när den etappen är klar. Tanken är att skydda brukarna så nära som möjligt om något händer i de långa ledningarna.

Ekonomiskt och förvaltningsmässigt har kommunen köpt in hela det gamla nätet med anläggningar och högreservoarer av Skistar vid Lindvallen. Vamas fakturerar anslutningsavgifter till dem som är påkopplade medan Skistar kommer att kompensera med återbetalningar till dem som de tidigare haft avtal med.

Den sammanlagda investeringen i vattentäkt och skyddsområde, brunnar, ledningar, vattenverk och högreservoar är närmare 50 miljoner kronor.

– Det har gått mycket bra. Vi har klarat av att hålla tidsplanen och sluppit överklaganden på de olika upphandlingarna samtidigt som vi kostnadsmässigt har hållit vad vi kalkylerat med, avslutar Per Sivertsen.

Annons Wateraid