Annons Kamstrup 2024

Besökarna hittade till VA-mässan på Elmia i Jönköping. FOTO: Erik Winnfors Wannberg

VA-mässan en chansning som gick hem

Cirkulation 3/22

VA-mässan, som hölls de sista dagarna i mars, gladde många deltagare. Det var lite av en chansning att våga hålla mässan så tidigt efter pandemin men chansningen gick hem.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Hela 237 företag från 15 länder hälsade VA-branschen välkommen till Jönköping under de tre sista marsdagarna. Strax under 5 000 personer besökte VA-mässan, som av deltagande företag upplevdes som välbesökt. På de seminarier som arrangerades under VA-mässan deltog strax över 450 personer.

Farhågor om att besökarna från VA-branschen inte skulle våga gå på mässa så tätt på corona-pandemin kom på skam.

Bland alla utställare fastnade Cirkulation för ett litet smakprov:

Poan Water Systems visade Mobil Aqua, lösningar för tillfälligt vatten.

– Dels har vi ett traditionellt tillfälligt tappställe och dels har vi trycksatt tillfälligt vatten, berättar Anders Pohlstrand vid Poan.

Det handlar om vattentankar monterade på släpkärror. Vattentanken är försedd med en vattensäck/liner på insidan och tanken är att den ska vara så lätthanterad att en person kan ställa upp den. Företaget både säljer och hyr ut utrustningen.

– Den tål kyla utan någon tillskottsvärme och den känsliga ventilen är isolerad inne i boxen, förklarar Anders Pohlstrand.

Den andra varianten med trycksatt vatten är tänkt för känsliga abonnenter som skolkök och äldreboenden. Den kan kopplas mot en inkopplingspunkt i fastigheten och ge vatten direkt i kranarna. Anders Pohlstrand berättar att det blir allt vanligare att fastigheter förses med inkopplingspunkter.

Danska Watercare visade produkter för bland annat dagvatteninfiltration och regnvattenåtervinning. En av lösningarna är en faskintunnel för infiltration, fördröjning och rening av regn- och dagvatten. Morten Lund på Watercare berättar också att företaget också vill hitta svenska entreprenörer.

Björn Hestner på Svensk Industriutveckling, SIU, renoverar och skyddar bassänger samt reservoarer. Företaget har under många år vänt sig mot pappersindustrin men har sedan en tid börjat arbeta allt mer med VA-anläggningar.

– Problemen ser likartade ut i de här anläggningarna, säger Björn Hestner.

Hos Amphi-tech visar Martin Pehrson ett nyutvecklat undertrycksskydd för vattenreservoarer. Behovet har uppstått i och med att säkerheten på reservoarer har utvecklats med bland annat luftfilter. Om luftfilter sätter igen med till exempel is kan undertryck uppstå i reservoaren. Ett annat scenario är en störttömning vid en större vattenläcka.

– Normalt löser membranet i luftfiltret ut vid ett tryck på 3 500 pascal, säger Martin Pehrson men berättar också att det kan vara ett högre undertryck än vad en större spännarmerad högreservoar tål.

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Undertrycksskyddet är en trycksensor med ventiler som öppnar och släpper in luft i förhållande till vad reservoaren tål, när vattnet i reservoaren sjunker.

Bactiquant, i den danska samlingsmontern på mässan, visade sitt system för snabbmätning av bakterier i dricksvatten. Morten Miller på Bactiquant förklarar att de mäter totalnivån av bakterier genom att filtrera upp lite vatten och tillsätta en kemikalie till filtret för att se den totala mängden bakterier. Företaget erbjuder även en automatisk provtagare som kan ställas in att ta prover upp till tolv gånger per dygn. Bactiquant har nyligen levererat ett par testanläggningar till VA Syd som ska utvärdera tekniken för egen del.

Sweco marknadsförde sin nya lösning Smart Water, ett sätt att till att börja med optimera driften av spillvattennät. Systemet bygger på en så kallad digital tvilling och är utvecklad tillsammans med AI-företaget Calejo.

– Vi har en modell som kan förbättra och optimera processer. För oss är Smart Water ett samlingsbegrepp för nya tjänster. Vi har börjat med spillvattennätet, berättar Arvid Welehag, Sweco.

Genom att bättre funktion och styrning av befintliga system där till exempel pumpstationer i ledningsnätet arbetar bättre tillsammans, kan bräddningar undvikas, energi sparas och i slutänden även processer på reningsverk förbättras genom jämnare flöden.

– Det är en leverantörsoberoende lösning som klarar sig med basinformation från pumpstationerna, säger Johannes Holmberg på Calejo.

Boråsföretaget Hydria Water har skrotat de gamla varumärkena Mellegård & Naij samt VA-­teknik. Nu är det enbart Hydria Water som gäller och på VA-mässan visade de för första gången upp sig i den helt nya kostymen.

– Vi har renodlat vårt produktsortiment inom sedimentering och mekanisk avskiljning för inlopp, säger Philip Carlsson.

Företaget ser också fördelar framöver. Det oroliga världsläget gör tillverkning i Borås och ett nytt sälj-/utvecklingskontor i Skövde till ett tryggt val, menar de.

Schaktfrikonsulten Johan Lundberg AB har startat parallellverksamheten PPS, Passivpumpsystem. Genom att ersätta pumpstationer vid dykarledningar med ett system som ger en störtrensning av ledningen en minut per dygn ska mycket energi gå att spara. Tekniken bygger på att vatten kan magasineras innan dykarledningen. På mottagarsidan finns en kompressor som trycker in luft i systemet via en tank, en gång per dygn under 30-60 sekunder. När trycklinjen sänks uppstår en kraftig självrensning.

– Energiförbrukningen är cirka en hundradel jämfört med en traditionell pumpstation, säger Johan Lundberg.

Tekniken har funnits i många år och finns installerad på ett 40-tal platser i Sverige och Danmark.

Slutligen tittade vi till Marcus Bäckström och Brunnsinpektion Sverige. Med systemet VR Inspect skapar han högupplösta interaktiva 360 gradersbilder av brunnar. Detta genom en kamera som hängs ned i brunnen under ett trafiksäkert skyddslock. Kameran fjärrstyrs via en mobiltelefon och tar bilder ner genom hela brunnen. Sedan ett år tillbaka finns flera kommuner/kommunala bolag samt Aarsleff bland kunderna. Utrustningen hyrs ut.

Arrangören Elmia räknar med att återkomma med VA-mässan 2024.

Annons Wateraid