Annons Kamstrup 2024

Rune Johansson

VA-bransch i medvind

Cirkulation 4/21

VA-branschen går ekonomiskt mycket bra, enligt en granskning Cirkulation genomfört. Och förutsättningarna för att omsättningarna och vinsterna framöver ökar är också ­mycket bra. Optimismen är hög hos många branschföretag. Men få företag är börsnoterade, vilket kan hämma möjligheten till expansion.

Text/Tomas Carlsson

Cirkulation har tittat närmare på elva börsnoterade bolag och över 130 onoterade som är kopplade till VA-branschen. Perioden vi har valt är de fem åren från 2015 till och med 2019, alla årsredovisningar för 2020 är ännu inte tillgängliga. Hur pandemin har påverkat branschen syns med andra ord inte i siffrorna.

Väldigt få VA-bolag är börsnoterade. De flesta av de noterade bolagen vi har valt att ta med har verksamheter i många branscher, men de är betydande spelare i VA-branschen. Vi har med elva noterade bolag och bland dem finns det två mindre börsbolag, Infrea och Idun industrier, som är tämligen nya på börsen och där jämförelsesiffrorna inte blir fullt fem år.

De börsnoterade bolagen, elva stycken, har med råge utvecklats bättre än börsen i övrigt, sett till aktiekurserna. Sammantaget för dessa bolag har de mer än fördubblats, enligt det VA-branschindex vi har tagit fram med hjälp av ett aktieanalysprogram.

Det finns två vanliga index som branschindex brukar jämföras med. Det vanligaste när man tittar på börsutveckling är OMXS30 som visar utvecklingen för de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Det andra är OMXS PI, Prisindex, som är en sammanvägning av samtliga aktier noterade på Stockholmsbörsen.

Som framgår av diagrammet har börsen som helhet utvecklats 21 procent under vår period, och de 30 mest omsatta har utvecklats ungefär dubbelt så bra, 43 procent.

Tillsammans har de noterade bolagen ett börs­värde på 2,4 biljoner kronor. Det finns en bit över 280 000 anställda och rörelseresultaten samlat hamnar över 83 miljarder för perioden. När vi tittar på hur omsättning och resultat sammantaget förändrats blir det bara tre procent, men årsredovisningarnas siffror påverkas av många faktorer. Omstruktureringar och bokslutsdispositioner är svåra att skildra, särskilt för väldigt stora bolag.

Bilden av VA-branschen explicit blir tydligare när man tittar på listan över de onoterade bolagen, och det är också här som »boomen« visar sig.

Av de 133 onoterade bolagen vi tittat på, har 71 stycken ökat sin vinstmarginal, många väldigt markant. Vinstmarginalen är förhållandet mellan vinsten och omsättningen. Det är dock en siffra som kan påverkas mycket i samband med bokslutet.

Av bolagen har 96 stycken ökat antalet anställda. Mer än 30 av dem har mer än 30 procent fler anställda 2019 än 2015. Nio bolag har mer än fördubblat sin personalstyrka. 2019 har de onoterade VA-aktiva bolagen sammanlagt nästan 29 000 anställda, en ökning med 24 procent över perioden vi tittat på.

Hela 91 bolag har under perioden ökat sitt rörelseresultat med fem procent eller mer. 54 av dessa har ökat rörelseresultatet med 40 procent eller mer. Totalt 43 bolag har fördubblat sitt rörelseresultat. För att inte få med bokslutstekniska dispositioner har vi tittat på rörelseresultatet före avskrivningar, det som kallas EBITDA, och som är det vanligaste jämförelsetalet. Bolagens sammanlagda rörelseresultat har ökat med drygt en femtedel under perioden.

Den ökningen avspeglar sig också i omsättningen som sammantaget ökat med 23 procent. Nästan 120 av de 133 bolagen har ökat sin omsättning i olika grad. Nästan 100 ligger nära över 20 pro­cent och nästan 60 ligger över 50 procents ökning av omsättningen över vår granskningsperiod.

Ser man på omsättningen per anställd i bolagen så ser det mycket bra ut. När den siffran är hög är det i regel renodlade försäljningsbolag, där tillverkningen ligger i andra bolag och antalet anställda är lågt. Några bolag som sticker ut, som också har många anställda, är Yara, Brenntag Nordic och Dahl Sverige.

UC:s bolagvärderingar finns inte för alla bolag, men slår man samman värderingen på de bolag som det finns värdering för så blir det över 17 miljarder kronor. UC:s högsta värdering anges till »mer än 500 miljoner«, så siffran sammanlagt kan vara någon miljard till.

Svatek, eller VA-teknik Scandinavia AB som det egentligen heter, är ett av företagen som växt ordentligt under perioden vi tittat på. Rörelseresultatet har gått upp nästan 80 procent och de har kunnat öka både omsättning och antal anställda.

Frågan är om företaget inte hade kunnat dra på ännu mer genom att utnyttja suget efter schaktfri ledningsförnyelse enligt den metod som de är nästan ensamma om.

– Företaget är knutet till familjen och dess engagemang, så vi är inte riktigt så marknadsinriktade ännu, säger VD Rune Johansson, som utvecklade tekniken redan på 1980-talet tillsammans med ett företag i New Orleans.

Det handlar om fabrikstillverkade formpassade PE- eller PVC-rör samt sådana som är kevlararmerade. Det kan användas både för självfall och ledningar som är trycksatta.

– Eftersom det inte förekommer farliga ämnen, varken i rören eller vid installationen, så uppfyller de normen för att användas i kontakt med vatten, säger Rune Johansson, som spår en ljus framtid inom sitt segment.

– Vi har egentligen bara tagit de två första stegen på en trappa med fem steg inom schaktfritt. Branschen har mognat inom beställareleden och de större organisationerna. Förr var det inte enkelt att få gehör från gamla grävmaskinister, men numera tittar de flesta på om det går att lösa saken utan att gräva.

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Nordic Water i Mölndal är ett av företagen som gjort rena raketuppstigning i ekonomisiffrorna. För dem finns nu också en färsk äkta värdering från första februari i år när pumptillverkaren Sulzer från Schweiz köpte bolaget för 1,2 miljarder. Det är mer än tio gånger mer än den bolagsvärdering som indikerades hos UC.

– 2015 var vi i en annan värdering värderade till 95 miljoner så det är en rejäl uppgång säger Jonas Gunnarsson, VD hos Nordic Water.

De har under vår mätperiod ökat omsättningen med 28 procent, och antalet anställda med samma siffra. Rörelseresultatet har ökat närmare fyra gånger och vinstmarginalen är sju gånger så bra 2019 som 2015.

– Förra året, 2020, var ännu bättre. Vi har inte gjort så bra resultat någon gång tidigare. Och nu är jag inte längre koncernchef, utan dotterbolagschef, säger Jonas Gunnarsson.

Han tror att framgångarna i branschen också beror på vilken inställning man har när man säljer. Det ger mer att sälja på värde än på pris, anser han och framhåller att hållbarhet blivit mera lönsamt.

– Sen tror jag också att produktbolagen rent generellt har förutsättningar att vara mer lönsamma än entreprenörerna. Det är svårt att kombinera hög lönsamhet med hög konkurrens, säger Jonas Gunnarsson.

Lundaföretaget Purac är ett av dem som visar en utveckling som går emot branschtrenden under den period vi valt. Omsättningen har minskat över 20 procent och de senare åren i perioden har rörelseresultatet visat på kraftigt minus istället för den tidigare bra vinstmarginalen närmare åtta procent. De tre senaste åren har dessutom antalet anställda minskat från 164 till 127.

– Den främsta förklaringen till nedgången i omsättning och antal anställda är en strukturell förändring där Puracs tidigare dotterbolag i Kina numera är ett självständigt systerbolag i Kina och därmed inte redovisas i siffrorna för Purac AB, förklarar Peter Thulin, affärsutvecklingschef.

Han berättar att omsättningen minskat för att de medvetet varit återhållsamma under tiden de väntat på att komma ur några riktigt stora projekt. Framöver kommer Puracs omsättning att öka igen, men direktiven från ägarna är att satsa på lönsamhet framför tillväxt i första taget

– Anledningen till den försämrade vinstmarginalen beror på ett fåtal stora projekt som varit både dyra och resurskrävande att komma till rätta med. Purac är ju en totalentreprenör, och är ofta med i projekt med hög tekniknivå, vilket innebär betydligt större risker än man har som en ren produktleverantör. Vår ambition är också att alltid göra rätt för oss, även om något problem uppstått, säger Peter Thulin vidare och tillägger:

– Vi måste bli ännu bättre på att hantera risker.

Han har också en stark känsla av att det går bra i branschen och att det kommer att fortsätta gå bra i minst 5 – 10 år till:

– Purac har dragit lärdomar från dessa tunga projekt och har idag en betydligt mer hälsosam projektportfölj där fokus på lönsamhet är viktigare än tillväxt. Vi ser nu med tillförsikt framåt i en bransch som går starkt, och där det kommer att finnas stora investeringsbehov under en längre tid framöver.

Ett annat storföretag med halvmiljardomsättning som också visar negativa siffror för perioden vi tittar på är Malmberg Water och Malmberggruppen. De har visserligen ökat omsättningen med sex procent, men rörelseresultatet och vinstmarginalen har halverats i Malmberg Water och också minskat ordentligt i koncernmodern. Personalstyrkan har också minskat från 125 till 104, men ökat något lite hos koncernmodern.

– Det är komplext att ha totaltansvar i projekten. Det är ofta långa projekt som till stora delar är annat än process, rördragning till exempel, och vi lägger inga rör i marken. Där ligger en stor del av pengarna i infrastrukturella satsningar, säger Malmbergs VD Erik Malmberg.

Vi nämner siffror för både koncernen och Malmberg Water eftersom Malmberg Borrning ingår i koncernen och där borras mycket för vatten åt kommunerna.

Det renodlade familjeföretaget i Lilla Yngsjö, som har sin grund i en smeds uppfinningar på senare delen av 1800-talet, har valt att inte ta in partners eller ta in kapital för expansion. Målet är just nu lönsamhet.

I listan över onoterade bolag finns det exempel på företag där varje anställd drar in tiotals miljoner per person. Då handlar det vanligtvis om rena försäljningsbolag, där produkten tillverkas av ett annat företag.

Ett sådant företag är Hallingplast i Stora Höga på västkusten. Omsättningen har rusat från 40 till 98 miljoner. Rörelseresultatet har fyrdubblats för deras Norgetillverkade PE-rör för vatten och avlopp.

– Vi är bara fyra personer med försäljningskontor och lager här. Hela tillverkningen finns i Norge. Det finns ett jättestort behov av produkterna på marknaden, säger Martin Andersson, VD.

Han berättar att omsättningen gått ned lite i den kommande årsredovisningen för 2020 och att det beror på att priset hade sjunkit.

– Men nu har det gått upp igen så omsättningen kommer att öka. Det gick nog lika många transportbilar förra året, som året dessförinnan, så aktiviteten har varit oförändrad. Det enda pandemin har påverkat är lite oro på materialsidan, säger han vidare.

Det går inte att ge något säkert svar på hur branschen totalt påverkas av att så många av de specialiserade bolagen inte är börsnoterade. Expansioner kostar ofta och med begränsade möjligheter till ägartillskott och ytterligare investeringar eller riskkapital blir det de mest lönsamma onoterade bolagen, kanske med starka ägarorganisationer i ryggen, som också har störst möjlighet till expansion. Ibland kan det också finnas begränsningar i viljan hos de privata ägarna att ta företaget en eller flera nivåer upp. Man kan dock definitivt konstatera att den svenska VA-branschen har gott om duktiga företagsentreprenörer så det finns på många håll möjligheter att skala upp affärsidéerna.

Bolagen vi har valt ut är sådana som vi bedömer har anknytning till VA-branschen, men också kan påverkas av alla ny-, om- och tillbyggnader, samt reinvesteringar i branschen. Bara bolag med en omsättning över 20 miljoner är med. Det finns en del bolag, framförallt de börsnoterade,  som har majoriteten av sin verksamhet utanför VA-branschen, men vi har bedömt att de bör med ändå eftersom de relativt i VA-branschen är stora aktörer och att de har hög omsättning inom branschen också. Det har inte varit möjligt att bryta ut siffror ur enskilda bolag för att särskilja det som enbart är knutet till VA-branschen.

Det finns säkert också bolag som vi inte fått med i vår skanning. Syftet har varit att visa den övergripande utvecklingen i bolag som arbetar som tjänste- eller produktleverantörer i VA-branschen och den trenden vi visar anser vi inte skulle påverkats nämnvärt av enstaka bolag som hamnat utanför översikten.

Sammanställningen är inte tänkt att användas för finansiella beslut för investerare. Vi kan inte garantera att något fel inte smugit sig in vid datainsamlingen, antingen vid överföringen, eller redan vid källan. Historisk utveckling säger ingenting alls om framtida utveckling och avkastning. En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde. Det finns bara en gräns och det är noll.

–––

Texten, bilderna och upplägget av siffersammanställningen omfattas av svensk upphovsrätt.

Annons Wateraid