Annons Kamstrup 2024

Richard Mutabazi. FOTO: Privat

Utvecklingsprogram öppnar möjligheter

Cirkulation 3/22

Richard Mutabazi är VA-ingenjör, arbetar med folkhälso- och miljöfrågor i Ugandas huvudstad Kampala, och har deltagit i utvecklingsprogrammet Suwas.

Text/Helena Wannberg

Richard Mutabazi är en av de yrkespersoner inom vattenområdet som deltagit i kapacitetsutvecklingsprogrammet Suwas, Sustainable Urban and Sanitation (se också Cirkulation 2/22). Richard Mutabazi deltog i Suwas-programmet 2017.

Programmet finansieras av Sida för att stärka VA-förvaltningen i deltagande länder. Det drivs av konsultföretaget Niras i samarbete med Wateraid Sverige.

Vilket var ditt förändringsprojekt?

– Licensiering och reglering av avloppsslamtömmare och slamtransportörer i Kampala.

Vilka positiva effekter på en personlig nivå har deltagandet i Suwas haft för ditt fortsatta arbete?

– Mitt deltagande i Suwas öppnade ett nätverk av kollegor i de fem deltagande länderna, särskilt hemma i Kampala. Programmet gör att jag inte längre jobbar i de stuprör, som jag arbetat i tidigare. Jag har uppskattat att se det arbete som andra institutioner gör för att få fram säkert dricksvatten och sanitet i alla våra städer. Det är Departementet för vatten och miljö, nationella miljöförvaltningsmyndigheten, nationella vatten- och avloppsbolaget NWSC och även frivilligorganisationer som CIDI, som arbetar med utveckling av lokalsamhällen och Water for People (WFP). Det är ett delat ansvar och vi har alla en roll och en pusselbit att bidra med.

– Suwas-programmet har gett mig tillgång till några av de bästa resurserna och experterna i branschen. Det har hjälpt mig att växa som yrkesmänniska. Niras-akademin har också gett mig tillgång till stora värdefulla resurser. Att få resa till Sverige men också att resa runt i Uganda, har gett mig möjligheter att jämföra och lära av vad andra gör.

Annons Alnarp Cleanwater Alnarp Cleanwater

– De koordinatorer, mentorer och möjliggörare som finns inom Suwas-programmet kommer alltid ihåg att dela värdefulla möjligheter med oss, från utbildningar och arbeten, så fort de har möjlighet.

År 2020 valdes Richard Mutabazi till alumni-resurs, mentor för nya deltagare.

– Att stödja andra deltagare har vidgat mitt nätverk bland kollegor ytterligare. Jag har vuxit genom att arbeta med det arbetslag av programkoordinatorer, andra mentorer och möjliggörare som ska stödja deltagarna och hjälpa till att starta deras egna förändringsprojekt.

– Jag fick själv möjlighet att presentera mitt eget arbete för deltagare under åren 2018-2020. Det har också förbättrat mina färdigheter när det gäller presentationer.

Har du sett några bestående och konkreta resultat i din egen organisation, från ditt deltagande i Suwas?

– Mitt förändringsprojekt var en uppföljning som två av mina kolleger startade 2016. Deras projekt hette »Reglering av avloppsslamtömning och slamtransporttjänster i Kampala.« Det har nu genomförts helt. Det har gått igenom flera utvecklingsstadier, från ett samförståndsavtal mellan KCCA (Kampala Capital City Authority) och transportörernas intresseorganisation till att vi nu licensierar några av de avloppsslamtömmare som börjat samarbeta.

– Inom samma regelverk har vi kunnat börja arbeta med två olika sorters tömmare och transportörer av avloppsslam. Deltagarna delas in i två olika klasser beroende på storleksklasser. Det arbetet har dock avstannat lite på grund av lockdowns i samband med covid-19 och en del organisatoriska förändringar.

Har du några andra tankar om kapacitetsbyggande inom vatten-, sanitets- och hygienområdena i din region?

– Att få vara mentor och arbeta med 2020 års Suwas-kull var en höjdpunkt under pandemin. Det har också hjälpt mig att bygga upp min egen kapacitet att vara innovativ även under besvärliga omständigheter. Jag känner nu att jag är i en position där jag också kan hjälpa andra deltagare i liknande utvecklingsprogram.

Annons Wateraid