Annons Kamstrup 2024

Anne Adrup FOTO: Svenskt Vatten

#teknisktfel även i VA-branschen

VA-aktuellt

Kvinnor i bransch efter bransch och i olika samhällsområden har vittnat om sexism, trakasserier och övergrepp under de senaste veckorna. När teknikbranschens upprop #teknisktfel kom, så fanns flera undertecknare från VA-branschen med.

”Kom ut ur bygghissen till tunnelmynningen. Där var en gigantisk spraymålad bild av mig på ena tunnelväggen. Jag var avmålad liggandes naken med särade ben och betonade detaljer. Alla på hela projektet passerade målningen. På ett ögonblick gick jag från – vad jag trodde – en i gänget till något helt annat och allt var förstört. Jag kände enorm ångest och ville bara lämna platsen. Den skuld jag kände kan jag fortfarande förnimma.”

Det var ett av vittnesmålen när #teknisktfel-uppropet av kvinnor från teknikbranschen, gick ut med en debattartikel i slutet av november. Vittnesmålen är många och skrämmande. Det handlar inte bara om grova övergrepp utan också om bemötande, förminskande och om kvinnor inom tekniska yrken som måste utverkar strategier för att klara vardagen.

”Trakasserier är en så påträngande verklighet att jag lär yngre kvinnliga kollegor hur man kan hantera kommentarer och fördomar i arbetsvardagen.”

Anne Adrup har en lång karriär som specialist på ledningsnät. Idag arbetar hon på Svenskt Vatten men har tidigare jobbat såväl på statlig myndighet som kommunal förvaltning och på konsultbyråer. 

Du var med och skrev på uppropet. Varför ville du vara med?

– Jag tycker att det är så viktigt att det uppmärksammas. Det här är ju något som finns i alla branscher. Det är klart att det finns i den tekniska branschen också. Det är något som jag definitivt stöttar. Det finns så många skrämmande berättelser man ser men det är ändå fantastiskt att kvinnor vågar börja prata och berätta om vad som har hänt. Det är viktigt att det tas upp och att många nu börjar få upp ögona för det.

Vi har pratat om det här på jobbet och en del av männen frågar om det verkligen är så här. De kan inte riktigt förstå det.

Har du några egna erfarenheter från just VA-branschen där du sett övertramp eller problem?

– Inga riktigt allvarliga sexuella trakasserier eller övergrepp men det är klart att jag är övertygad om att det har hänt också. Men jag har inte sett det eller själv drabbats av fysiska trakasserier. Sedan är det klart att jag blivit förminskad i olika sammanhang och fått stå ut med diverse kommentarer men man har varit så van vid att det ska vara på det sättet att jag inte reagerat och sagt ifrån ordentligt. Jag tror inte att de som är unga nu accepterar på samma sätt vilket är jättevettigt. Jag tror att jag accepterat jargongen bara, säger Anne Adrup till Cirkulation.

Sveriges Ingenjörer har välkomnat uppmärksamheten kring sexuella trakasserier och kallar det en grundläggande facklig fråga.

Förbundet har hittills inte haft några större mängder av inkommande ärenden av det slag som redovisas i uppropet. Därför är det sannolikt att mörkertalet är stort. Samtidigt visar berättelserna i uppropet att hanteringen ifrån arbetsgivarnas sida ofta brister, trots att det finns ett lagstadgat ansvar för dem att aktivt jobba med frågorna”, skriver Sveriges Ingenjörer i en kommentar.

När uppropet publicerades hade dittills 1 139 kvinnor inom teknikbranscherna skrivit under. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid