Annons Kamstrup 2024

Tekniska förvaltningen VA i Gislaved är stolta över sin nya personalbyggnad, den första nya på 50 år. FOTO: Tomas Carlsson

Storsatsning på personalen i Gislaved

Cirkulation 3/22

Nu kommer en del av den nya personalbyggnaden vid Gislaveds avloppsreningsverk att drivas av väder och biprodukter från reningsverket. För första gången på 50 år får VA-avdelningen en ny personalbyggnad och då gjordes dessa smarta teknikval. Cirkulation fick möta mycket stolt personal.

Text/Tomas Carlsson

Den ursprungliga personalbyggnaden vid reningsverket i Gislaved övergavs för mer än fyra år sedan. Arbetsmiljön var helt enkelt för dålig, bland annat med luktproblem från verksamheten vid avloppsreningsverket. Då blev det en lösning som kan sägas var allt annat än permanent, man hyrde i längden onödigt kostsamma baracker och ställde upp strax innanför grindarna.

– Det var inte hållbart att hyra baracker. Så för ett år sedan bestämdes att en ny permanent byggnad skulle uppföras, och den står klar nu till sommaren, berättar Stefan Cerek, projekt- och utvecklingsledare på VA-avdelning hos tekniska förvaltningen i Gislaveds kommun.

Efter byggbeslutet i början av 2021 ledde upphandlingen förra sommaren till att lokala entreprenörsföretag, med NaijBygg från Smålandsstenar som huvudentreprenör, fick uppdraget.

– Projekteringen inledde vi i slutet av 2020. Den blev klar lagom till sommaren 2021 då upphandlingen påbörjades, säger Stefan Cerek.

Det fanns en vilja att göra lite extra och vara moderna och hållbara vad gäller tekniklösningarna, kanske enligt GGVV-andan. Området med Gnosjö, Gislaved, Värnamo och Vaggeryd omtalas ofta som GGVV-regionen – känd för framåtanda.

– Vi vill med det här projektet visa hur man kan vara vatten- och energismart, säger Stefan Cerek.

De två mest anmärkningsvärda lösningarna är:

  • Toaletterna spolas med regnvatten eller renat avloppsvatten.
  • Hela byggnaden värms genom förbränning av rötgas från verket.

Utöver det är det förberett för en eventuell framtida installation av solpaneler på det inbyggda reningsverkets tak.

– Målet är att bli helt självförsörjande och kanske bli en förebild för andra kommunala bolag eller privata exploatörer, förklarar Stefan Cerek.

Det är på det 130 kvadratmeter stora taket på en tvåvånings garagebyggnad intill som regnvatten ska samlas in. På andra våningen finns en reservoar som rymmer 400 liter, vilket räcker till uppemot hundra spolningar. Skulle det regna mycket bräddas vattnet helt enkelt till det normala dagvattensystemet.

Det fiffiga är att systemet, tack vare höjdskillnaden på fyra meter mellan toaletterna och reservoaren, kan fungera med hjälp av den fantastiska gravitationskraften, som ju alltid är gratis. Innan regnvattnet når reservoaren silas det så att det mesta av större fasta partiklar tas bort. Innan det i samband med användning når finkänslig VVS-utrustning filtreras det sedan ytterligare så att problemskapande avlagringar undviks i möjligaste mån.

– Driftteknikerna får sköta om systemet emellanåt och rensa silar och filter, säger Stefan Cerek.

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Skulle det vara torrväder, eller vinter med snötäckta tak så fylls reservoaren istället med renat utgående avloppsvatten från reningsverket. Till det har anlagts rör och en liten pump. Nu är inte några få toaletter i en personalbyggnad något som förbrukar större mängder spolvatten, men installationen har ett högt symbolvärde. Det berör problemet som allt oftare förs på tal, nämligen att de flesta toaletter normalt sett spolas med dricksvatten, när det egentligen inte behövs så hög kvalitet.

Kanske har de sneglat på Laholmsbuktens VA i Halmstad som sedan något år använder regnvatten till cirka 40 toaletter i en större kontorsfastighet, dock utan gravitationsdrift eller kompettering med renat avloppsvatten.

Den nya personalbyggnaden i Gislaved ska också värmas upp med hjälp av rötgasen från avloppsreningsverkets rötkammare. Tidigare har byggnader i reningsverket och en del av processen värmts genom förbränning av rötgasen, men överskottet har i brist på annan användning facklats bort. Nu kommer nästan all gas till användning när vattenburen golvvärme i den nya personalbyggnaden får sin energi från rötgasbrännaren. Det är energi som annars bara hade gått till spillo.

– Redan nu tycker byggnadsarbetarna om att det är varmt och skönt på arbetsplatsen, berättar Stefan Cerek när vi tittar runt i det tomma skal som är på god väg att bli de nya lokalerna.

Produktionen av rötgas är som medel cirka 22 kubikmeter i timmen med en metanhalt på närmare 60 procent. Förra året facklades 2,2 kubikmeter i timmen bort, men nu facklas nästan inget alls, så det mesta kommer till nytta.

Förbränningspannan finns på reningsverket och sedan går det en kulvert till personalbyggnaden via garagebyggnaden, där regnvattnet hakar på. I kulverten finns också kanaler för framtida andra tekniklösningar.

Ventilationens FTX-system gör att mer än 80 procent av värmen i den luft som ventileras ut återvinns. Ett sådan balanserat system har fläktar både för frånluft och tilluft, samt en värmeväxlare där uteluften värms upp innan den kommer in. Bland annat klädskåpen i omklädningsrummen är anslut­na till frånluften så att det på sedvanligt vis bara är den luft med sämst kvalitet som lämnar byggnaden.

Driftteknikerna Camilla Stenbacka och Stefan Rosander ser fram emot att få lämna barackerna och ta plats i den nya personalbyggnaden. Här kommer de att få ett öppet kontorslandskap med plats för fyra personer, ett nytt modernt kök och matrum, samt ett konferensrum för 18 – 24 personer. En vikdörr gör att även matrummet kan tas i anspråk vid större konferenser. Intill finns också en liten altan.

Till omklädningsrummen kan man gå via en grovingång, men byggnaden får även en »fin­ingång«. Två omklädningsrum är självklart med tanke på att både kvinnor och män ska kunna jobba här.

– Det har varit bra här i Gislaved för det har alltid varit två omklädningsrum, säger Camilla Stenbacka.

I teknikrummet ryms el- och brandcentral, ventilationscentral, golvvärmefördelare och även en framtida solcellscentral. Totalt är byggnaden på 240 kvadratmeter.

En del av tekniska förvaltningen är idag placerat i det gamla polishuset, där lunchrummet är en del av det gamla häktet, i vilket vi tar en fika medan vi pratar om den nya satsningen.

– Byggnaden kommer att bli en attraktiv arbetsplats. Det är viktigt ur rekryteringssynpunkt att folk ser att vi satsar på personalen. Något sådant här har inte gjorts här på över 50 år, avslutar Stefan Cerek.

I kommunen finns många andra projekt på gång, bland annat ett nytt litet reningsverk i Sunnaryd, som ersätter den befintliga markbädden. Åtgärden syftar bland annat till att vattnet i Bolmen ska vara friskt och badvänligt. Utgående vatten kommer att ha badvattenkvalitet. Verkets kapacitet blir 499 pe.

Annons Wateraid