Annons Kamstrup 2024

ILL: Kretslopp och vatten

Stoppa fettet i Göteborg

VA-aktuellt

Göteborgs stad kampanjar för att få bort fettet ur avloppet. Problemen ökar med mer och mer fett.

Var tredje göteborgare häller ut smör, olja och margarin i vasken när de stekt färdigt. Det får kostsamma konsekvenser. Både för miljö och ekonomin.

– Det är dyrt att sanera efter översvämningar och gräva upp gatan för att byta rör. Men det är också ett miljöproblem. När det blir stopp på ledningen åker det orenade avloppsvattnet ut i ett vattendrag och förorenar naturen, försämrar badvattenkvaliteten och ökar övergödningen, säger Fredrik Torstensson, chef för ledningsnät på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad, i ett pressmeddelande.

Varje år måste Kretslopp och vatten i Göteborg ta bort cirka 120 ledningsstopp – och då är varken problemen inne i fastigheter och på pumpstationer inräknade. Ungefär hälften av stoppen antas bero på fett och problemen ökar. Det kan bero på förändrade matvanor och nya mattraditioner där man använder mer olja och friterar mer. Yngre människor har generellt inte heller den sparsamheten att torka ur och återanvända fett ur till exempel stekpannor som faktiskt var vanligt förr. Många restauranger, kaféer och andra verksamheter kan också slarva med att installerat fettavskiljare.

– Vi har problem med fett i hela staden. De flesta stopp kan tas bort av spolbilen, men det händer att man måste gräva upp gatan för att komma åt ledningen, säger Fredrik Torstensson.

Fettet ombildas också till den giftiga gasen svavelväte som försämrar arbetsmiljön för de som jobbar med ledningsnätet. Dessutom fräter gasen på ledningarna. (EW)

Titta mer:
Den feta kampanjfilmen

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid