Annons Kamstrup 2024

Krister Schultz, ny VD för Stockholm Vatten.

Stockholm kan visa vägen för utveckling

Cirkulation 5/15

I våras tillträdde Krister Schultz som ny VD för Stockholm Vatten och efterträdde då Gösta Lindh. Krister kommer till ett bolag med stora och viktiga projekt på gång.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Du tillträdde 1 april, har du börjat bli varm i kläderna än?

– Ja, det tycker jag. Det har varit en intensiv inledande period med att lära känna bolaget och de olika verksamheterna men givetvis kastas man direkt in i olika sakfrågor också som väntar på ställningstagande och avgörande. Jag tycker att jag har kommit in i det och blivit väldigt väl mottagen på Stockholm Vatten men det är klart; fullärd blir man inte på två månader.

Berätta om din egen bakgrund.

– Jag kommer närmast från exploateringskontoret i Stockholms stad. Jag har varit exploateringsdirektör i åtta år och jobbat med stadsutvecklingsfrågor. Exploateringskontoret förvaltar och utveck­lar stadens markinnehav för bostadsbyggande, utbyggnad av kommersiell- och offentlig service. Där projektleds de stora stadsutvecklingsområden som pågår i staden, bland annat i Norra Djurgårdsstaden. Slussen ligger också i exploatering så det har varit mycket stadsutvecklingsfrågor.

– Innan dess var jag VD för Sisab, ett systerbolag till Stockholm Vatten i bolagskoncernen Stockholms Stadshus AB. Där var jag VD under fem år och jobbade med skolfastigheter.

– Tidigare var jag renhållningsdirektör och alltså chef över den verksamhet som nu är ett dotterbolag till Stockholm Vatten;  Stockholm Vatten Avfall AB.

Då har du jobbat med miljöteknikfrågor tidigare.

– Det har jag absolut. I jobbet som exploaterings­direktör så är det givetvis ett nära samarbete kring investeringar och lösningar. Staden har ju sedan lång tid en hög miljöambition med områden som Hammarby Sjöstad och Norra Djurgårdsstaden.

Annons Alnarp Cleanwater Alnarp Cleanwater

Vilken roll vill du att Stockholm Vatten ska spela i VA-Sverige framöver?

– Stockholm är ju huvudstaden och är som jag förstår det, det största VA-bolaget i landet. Nu har vi fått till oss avfallsfrågorna också, vilket gör oss ännu större. Vi har dessutom de stora investeringarna som vi står inför med Stockholms framtida avloppsrening, som är ett projekt på sex miljarder och följdinvesteringar på ytterligare en miljard.

– Vi har också ett stort stort investeringsprogram i de exploateringsområden som nu sker i Stockholm. Det är två områden där jag tror att Stockholm verkligen kan visa vägen. Dels hur vi möter befolkningstillväxten och visar att VA- och avfallsverksamheten är den första infrastrukturen som måste på plats för att möjliggöra en så kraftig utbyggnad som nu sker i Stockholm. Vi räknar med att vara en miljon invånare redan 2022. Det överträffar tidigare prognoser som pekade på 2030. Här kan Stockholm visa vägen i hur man hänger med i den utvecklingen, med den här infrastrukturen, på ett bra och effektivt sätt.

– Sedan har vi det andra benet med de enorma investeringar som nu görs för att möta de nya kraven på VA-verksamheten och i förlängningen ambitionen om god vattenstatus i våra sjöar och vattendrag. Där sätts också hela kommunikationsområdet i fokus med de här stora investeringarna, att nå medborgarna. Det gäller både att påverka beteende och skapa förståelse för de stora investeringar som görs och för den påverkan som blir vid bygget av den här typen av anläggningar.

Hur vill du utveckla organisationen?

– Dels är det ett väldigt stabilt och grundläggande samhällsserviceuppdrag vi har, som ger en stabilitet i verksamheten och där det förväntas att vi håller vår levereranssäkerhet och kvalitet. Det är ett maskineri och en verksamhet som måste säkras 24 timmar om dygnet. Sedan har vi också kraven att möta utvecklingen för miljökrav och den täta stadens krav att kombinera det med flexibilitet och innovationskraft. Det är viktigt att skapa en organisation som kan möta det.

Annons Wateraid