Annons Kamstrup 2024

Foto: Pixhill.com

Reduktion av läkemedel i markbädd

VA-aktuellt

I Nordanstigs kommun kommer Mittsverige Vatten att studera markbäddars förmåga till läkemedelsreduktion. Projektet startar under hösten.

Nordanstig Vatten AB har fått bidrag på drygt en miljon kronor från Länsstyrelsen och Svenskt Vatten för att studera läkemedelsrening i markbäddar.

– Vi kommer att följa hur effektiva markbäddarna i Sörfjärden är när det gäller att ta hand om läkemedelsrester i jämförelse med ett vanligt reningsverk, säger Malin Tuvesson, process- och utvecklingsansvarig för avlopp på Mittsverige Vatten & Avfall, i ett pressmeddelande.

Med start hösten 2019 påbörjas projektet där reduktionen av läkemedel i markbäddarna vid Sörfjärdens avloppsreningsverk ska mätas och jämföras med reduktionen vid Skatan avloppsreningsverk, som är ett vanligt, traditionellt reningsverk.

Markbäddar är en resurseffektiv och stabil teknik för rening av avloppsvatten som också klarar variationer i belastning på ett bra sätt. Tidigare studier i bland annat Danmark tyder på att avskiljningen av såväl läkemedelsrester som hygienprodukter i små anläggningar med markbäddar är jämförbar med vad som rapporterats för större avloppsverk.

– Det finns forskningsstudier som tyder på att markbäddar skulle kunna ha lika bra eller bättre läkemedelsreduktion än vanliga avloppsreningsverk, säger Malin Tuvesson.

Provtagningen av läkemedel och smittämnen planeras pågå under två år. Bidragen består av Lova-bidrag från Länsstyrelsen i Gävleborg på cirka 411 000 kronor och SVU, Svenskt Vatten Utveckling, cirka 608 000 kronor. Även SGU, Sveriges Geologiska Institut, och Hudiksvalls kommun är medfinansiärer.

Projektet genomförs i samarbete med Rise Research Institutes of Sweden.

Läs mer: 

Internationell VA-utveckling (2012):

En skattning av småskaliga avloppsanläggningars förmåga att avskilja läkemedelsrester och hygienprodukter (PPCPs)

(för abonnenter på Internationell VA-utveckling)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid