Annons Kamstrup 2024

Stockholm Vatten och Avfall har valt oarmerade fotrör för en dagvattenledning.

Nygammal typ av betongrör för dagvatten

Cirkulation 5/19

Stockholm Vatten och Avfall har börjat intressera sig mer för betongrör i flera ­dim­ensioner under de senaste åren. Vid ombyggnaden av en dagvattenledning i ­Bred­äng används för första gången en ny läggningsteknik med ett annorlunda packningsarbete anpassat för ett fotrör där stödpackningszonen är inbyggd i röret.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Dagvattenledningen som byggs utefter villaområdet på Eksätravägen i Bredäng utförs med oarmerade betongrör i dimension 800 mm. Det som skiljer ut dem är att det, invändigt helt cirkelrunda röret, också har gjutits direkt med en platt fot.

Kenth Olsson är enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall. Han arbetar också i styrelsen för 4S, samarbetsorganisationen för kommunala ledningsnätsägare.

– Varför pratar vi betongrör? I mindre dimensioner har vi länge bara jobbat med plast men entreprenörerna har grymma problem med ovaliteten. Vi får ofta ovala rör på grund av felaktig återställning, säger Kenth Olsson.

Ovalitet på tunnväggiga plaströr betraktades länge mest som ett positivt argument för användningen av dem. Resonemanget var under en period att röret anpassar sig i marken men håller, i lägen där stumma rör kanske skulle spricka. Med de senaste årens fokus på långt över hundraåriga perspektiv på investeringarna har intresset ökat för en extremt långsiktig hållbarhet.

– När man skapar ett ovalt plaströr så får vi en snabbare åldring klockan nio och klockan tre på plaströret. Plast mår inte bra av inre spänningar men åldrandet syns inte. Det går från att vara segt till att bli sprött, förklarar Kenth Olsson.

Han berättar hur de arbetar med kvalitetskontroll.

– Vi använder filmkamera med laserskanning sedan några år tillbaka. Idag ser vi intryckningar och ovaliteten, och hur omfattande detta är. Detta medför att entreprenören åker på stryk i besiktningen i form av viten eller krav på att schakta upp och göra om. Orsaken är ofta att man fyller över hjässan på röret och därefter packar ovanifrån, säger Kenth Olsson.

Nu bannlyser inte Stockholm Vatten och Avfall plastmaterial, långt därifrån, men materialvalen görs lite mer noga.

– Vår kompetens om plastens egenskaper på molekylnivå har varit begränsad. Nu har vi forskat en del inom 4S under de senaste åren och har en högre komptens kring plast. Idag när vi på Stockholm Vatten lägger tryckvattenrör av segjärn eller PE, så vet vi genom de forskningsstudier som genomförts via 4S att dessa rörtyper kan leva i 150 år, säger Kenth Olsson.

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Parallellt med dagvattenledningen i Bredäng läggs också en ny spillvattenledning i PP, då är det tjockaste godset, SN 10 som gäller.

Tanken från tillverkaren Meag VA-system som marknadsför det fotrör som nu används är att förbättra arbetsmiljön och göra arbetet med packning och understoppning enklare. I och med att rören ställs ner på den platta foten går det att packa bädden innan med maskiner. Det minskar också behovet av armerade rör. Återfyllnaden blir enklare då stödpackningen så att säga är inbyggd i röret. Konstruktionen är långt ifrån ny utan har dels använts i vägtrummor i mitten av 1900-talet och har också funnits i äggformade betongledningar. Den här runda varianten ger dock lite nya möjligheter och läggningsarbetet kan bli förenklat. Samtidigt kräver det en del anpassning.

– Det är lite knepigt här där vi lägger i rören från sidan. Det kan vara lite svårt att få ned dem hundra procent rakt. Kommer det snett så går det ner i backen, berättar Peter Lysander, byggledare på Stockholm Vatten, när vi träffas på plats.

Generellt tycker han att läggningen varit enkel. Ett läggningsverktyg i form av en gaffel på grävaren som lyfter ned rören gör arbetet smidigt.

– Det hade varit ännu enklare i en konventionell schakt, nu är det lite svårare när maskinen står på sidan av schakten, säger Peter Lysander och visar hur rören läggs ned i 90 graders vinkel.

Den dagvattenledning som legat tidigare har varit fastgjuten på en betongplatta, något som lett till en del merarbete.

– Vi fick ta bort betongplattan. Idag har marken satt sig färdigt här så vi har byggt en rustbädd med impregnerade träplankor underst i ledningsbädden, berättar Peter Lysander.

Den svaghet han möjligen kan se med fotrören är att de än så länge är bökigare att renovera från utsidan med manschetter, gummimattor eller liknande, när den dagen kommer. Även brunnsanslut­ningen kräver en del tankearbete. Den första brunn som anslöts i Bredängjobbet gick dock enkelt.

Peter Lysander tycker att arbetet med betongrör är intressant och viktigt.

– Vi har haft problem med självfallsrör av PP och PVC. De är känsliga för punktintryckningar, säger Peter Lysander.

Annons Wateraid