Annons Kamstrup 2024

Mer arbete behövs mot kemikaliemixen

VA-aktuellt

En komplex cocktail av miljöförorenande substanser utgör ett hot mot ekosystemen och mänsklig hälsa. Det är en av de stora utmaningarna i arbetet för att nå målen i det europeiska ramdirektivet för vatten och även andra policymål som finns i Europa som att nå en giftfri miljö. Efter fem år av forskning inom EU-projektet Solutions, för dagens och morgondagens framväxande föroreningar i land- och vattenresursförvaltning, presenteras nu resultaten i ett stort antal artiklar.

Forskningsprojektet Solutions ska skapa kunskap och underlag för beslutsfattare och andra intressenter inom reglering, överkvakning och hantering av vattenföroreningar men det är också tänkt att kunna inspirera till tillämpad forskning inom området.

Efter fem år av forskning inom EU-projektet Solutions, lösningar för dagens och morgondagens framväxande föroreningar i land- och vattenresursförvaltning, presenteras nu resultaten i ett stort antal artiklar. Forskningsprojektet ska skapa kunskap och underlag för beslutsfattare och andra intressenter inom reglering, överkvakning och hantering av vattenföroreningar men det är också tänkt att kunna inspirera till tillämpad forskning inom området.

Bakgrunden till projektet är att EU:s ramdirektiv för vatten endast omfattar en bråkdel av alla ämnen som används i samhället medan mätningar i vattenmiljö kan uppvisa hundra- eller tusentals unika kemiska substanser. Det stora antalet kemikalier, och brist på kunskap om enskilda ämnen gör det svårt att bedöma vilka av dessa ämnen som utgör en potentiell risk för människa eller miljö.

Projektet har till större delen varit inriktat på experimentell forskning om metoder för fältprovtagning, laboratorieanalyser samt metoder och modeller för riskkarakterisering och riskbedömning. Göteborgs universitet, Stockholms universitet och IVL Svenska Miljöinstitutet, är svenska deltagare bland de sammanlagt 39 institutioner från fyra olika världsdelar som är delaktiga i det konsortium som driver Solutions.

– IVL har främst bidragit till att identifiera vilka luckor det finns i regelverken och möjligheter till bättre samordning mellan det stora antal regelverk som finns på kemikalieområdet, både i EU och i nationella och internationella överenskommelser, säger IVL:s forskningschef John Munthe, som har lett IVL:s delar i projektet, i ett pressmeddelande.

För att bättre kunna hantera den stora mängden kemikalier som är i omlopp i vattenmiljön har Solutions utvecklat metoder som kan användas som stöd för bedömning.

Resultaten från Solutions visar på behovet av tillämpbara metoder för att övervaka, modellera, utvärdera och minska riskerna med komplexa blandningar av miljöförorenande substanser i europeiska vatten. Det behövs en mer sammanhängande reglering i Europa och mer samarbeten för utveckling och implementering av vatten- och kemikalielagstiftning. Det ges också rekommendationer för en framtida europeisk forskningsagenda.

– Vi tror inte att det behövs helt ny lagstiftning för kemikalier, mycket kan vinnas genom bättre samordning och informationsutbyte inom de regelverk som redan finns och med olika forskningsprojekt. Det genereras ett stort kunskapskapital genom miljöövervakning och forskning och det kan användas bättre när regelverk ska implementeras och åtgärder genomföras. Kemikaliemarknaden är global och samarbete inom forskning och utveckling av regelverk för att minimera risker för spridning av potentiellt farliga ämnen bör därför också ske på global nivå, säger John Munthe.

Läs mer:

Policy Briefs of the EU Project Solutions

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid