Annons Kamstrup 2024

Linn Hemlin, miljöstrateg. FOTO: Sala kommun

”Många vill veta hur vi ska anpassa oss”

Cirkulation 3/19

Signalerna om dåliga vattennivåer kommer nu från flera håll i landet. Det är inte enbart ett problem för de södra kustlänen. Sala kommun i Västmanland fick redan under vintern ta tag i frågan. Linn Hemlin är miljöstrateg på kommunen.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Berätta om hur ni bedömer den allmänna vattensituationen i Sala.

–  De senaste tre åren har det varit var­ma somrar, förhållandevis lite nederbörd och även varma vårar så att mycket har dunstat bort. Våra regelbundna mätningar har visat på grundvattennivåpåverkan. Det vi ser i våra egna magasin, som kommunen använder, så har det aldrig varit så låga nivåer som vi såg i januari 2019. Det var rekord sedan vi började att mäta på 1960-talet.

Hur är den kommunala vattenförsörjningen uppbyggd?

– Den bygger enbart på grundvatten och vattnet har väldigt bra kvalitet så på vattenverken är det i princip bara UV-ljus som behandling. Det största vattenverket som försörjer allra flest heter Knipkällan, där vattentäkten är en del av Badelundaåsen. Sedan har vi några mindre verk i de mindre kringorterna, Ransta Broddbo, Möklinta och i Sätra Brunn. Badelundaåsen är ju en stor grus­ås. Trots att det är ett så stort magasin har vi sett att det sjunkit en meter.

Hur har ni resonerat under vintern när ni sett de här låga nivåerna?

– Vi gick ut i januari när vi såg de rekordlåga nivåerna och uppmanade till restriktioner i vattenanvändningen. Det är inget regelrätt förbud, det hade vi i somras, men vi uppmanar invånarna att redan nu spara på vattnet. Vi såg att vi behöver nå ut med mer information eftersom det kom en hel del frågor om hur illa det egentligen är och vad det beror på. Därför höll vi ett seminarium redan den 7 mars.

Annons Alnarp Cleanwater Alnarp Cleanwater

Berätta om seminariet.

– SGU, SMHI och Livsmedelsverket fanns med som gäster och pratade. Det var omkring 100 deltagare; politiker, tjänstepersoner, en hel del från näringslivet, LRF och privata brunnsägare. Vem som helst kunde anmäla sig till men det var på dagtid då många naturligtvis kan ha svårt att gå. Vi håller nu på och ser hur vi kan utveckla hemsidan med information och försöka vara så tillgängliga och öppna som det bara går. Vi kunde berätta på seminariet vad man kan förvänta sig generellt med kommande klimatförändringar. Många ville veta hur vi ska anpassa oss. Samtidigt kunde vi berätta att den senaste tillgängliga mätningen från dagen innan visade att vattennivån åtminstone slutat sjunka och istället stabiliserats. Sedan har det nu kommit mycket nederbörd i Sala de senaste veckorna så det ska bli väldigt intressant att se hur mätningarna för april ser ut, vad som har hänt.

Vad säger näringsliv och lantbruk?

– Vi är en stor landsbygdskommun. Vi har en del handelsträdgårdar som börjat fråga om de kan ta vatten från sjöar och åar, de undrar hur de ska göra till sommaren. Kommunens egen parkförvaltning har sökt tillstånd att ta vatten ur Sagoån som går genom Sala, för att bevattna med. Det är fler som nu undrar om de också kan göra likadant så där försöker vi hålla en dialog.

– Kommunen har också ganska mycket kontakt med LRF eftersom vi är en stor landsbygdskommun. De hölls ett seminarium med hjälp av länsstyrelsen redan i höstas. Där diskuterades olika alternativ och hur man borde förbereda sig vad gäller foder och insamling av vatten. Diskussionerna där gick i riktningen att för framtiden ordna konstbevattningsanläggningar, som ett klimatanpassningsalternativ. Sedan är det väldigt aktuellt för dem att säkerställa vattendomar och uttag som de redan har vid vattendrag kring sina gårdar.

– Det är en pågående process att värdera dricksvatten som det livsmedel som det är, hur vi gör den övergången för att tänka över hur vi använder vatten. Det måste få bli en viktig aspekt också i den övergripande samhällsplaneringsprocessen.

Annons Wateraid