Annons Kamstrup 2024

Foto: Pixhill.com

Ludvika stämmer NCC i ledningsbråk

VA-aktuellt

Ludvika kommun stämmer NCC Sverige AB efter konflikten om en läckande råvattenledning mellan Ludvika och Grängesberg.

Ludvika kommun vidtar rättsliga åtgärder mot NCC Sverige AB. Ärendet gäller den vattenledning som NCC har ingått avtal med Ludvika kommun om att anlägga. Avtalet skrevs den 26 juni 2012 i form av en utförandeentreprenad.

NCC hävde entreprenadkontraktet den 13 april 2017. Ludvika kommun hävdar att hävningen är avtalsstridig.

Sedan dess har Ludvika kommuns representanter försökt nå överenskommelser med NCC. Parterna har dock inte lyckats komma överens. 

Projektet skulle ha varit klart för slutbesiktning i slutet av november 2013 men har omgärdats av tekniska problem. NCC utförde provtryckningar under vintern 2013-2014. Dessa visade att ledningen inte var tät. Vid slutbesiktningen 2014 konstaterades en stor mängd utförandefel. En helt ny ledning byggdes med start våren 2016. I december 2016 avbröt entreprenören NCC sitt påbörjade försök till felavhjälpande efter fortsatta problem med läckage. I april 2017 hävde sedan NCC ensidigt avtalet med Ludvika kommun. Kommunen hävdar för sin del att NCC saknade rätt att häva avtalet.

Ludvika kommun har i en utredning genomfört filmning av ledningen som visar nio direkta läckage på den ursprungliga ledningen som kommunen menar att NCC underlåtit att avhjälpa. Läckagen förklarar varför ledningen inte har gått att provtrycka.

I utredningen påtalas dessutom ett mycket stort antal andra fel i NCC:s utförande av ledningen. Kommunen har fortlöpande hållit kontakten med NCC, liksom med Spendrups vars bryggeri ska förses med vatten från den nya ledningen. Vattenledningen har också en funktion som reservvattenledning för Grängesbergs samhälle.

När NCC hävde avtalet i april 2017. Bolaget menar att de i flera år försökt att nå en överenskommelse med Ludvika kommun, i såväl i tekniska som ekonomiska frågor.

Ledningen byggs enligt avtalet högtrycksrör av GAP (glasfiber) med kopplingar i rostfritt stål. NCC menar att det visat sig vara ett felaktigt materialval och har bland annat föreslagit en förändring till PE-rör men inte fått gehör för det. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid