Annons Kamstrup 2024

Foto: Pixhill.com

LRF vill utreda framtiden för Revaq

VA-aktuellt

LRF:s Riksförbundsstyrelse vill utreda organisationens framtida medverkan i slamcertifieringssystemet Revaq. I ett motionssvar till den kommande riksförbundsstämman vill styrelsen ha stämmans uppdrag att utreda LRF:s medverkan.

Inom LRF granskas nu användningen av slam på åkermark allt mer. I mars antogs en ny policy för kretslopp och vid den kommande riksförbundsstämman väntas ett beslut om att utreda engagemanget i Revaq.

I LRF:s nya kretsloppspolicy efterlyses ny teknik för återföring av fosfor, ett system som kontinuerligt tillför miljön förorenade ämnen kan enligt skrivningarna inte accepteras:

Till år 2030 vill LRF att majoriteten av den fosfor som når städerna – och tas om hand i avloppsreningsverken – återförs till produktionen på ett sätt som inte strider mot miljömålen Giftfri miljö och Ingen övergödning. Med de nuvarande lagförslagen och målen inom Revaq kommer flera av Sveriges avloppsreningsverk inte klara av kvalitetsmålen till 2030. LRF vill därför se en utveckling och användning av nya tekniker för en återföring av växtnäring till åkermarken i linje med miljömålen Giftfri miljö och Ingen övergödning.” 

Nu tas ytterligare ett steg när styrelsen bifaller en motion från LRF Västra Götaland om att göra en ordentlig genomlysning och omprövning av LRF:s medverkan i Revaq.

  • Idag sprids cirka 51 000 ton slam/TS om året till åkermark. Det motsvarar cirka 6,5 procent av den totala spannmålsarealen.
  • Den totala mängden fosfor i avloppsslam motsvarar cirka 60 procent av den svenska användningen av fosfor i mineralgödsel
  • Idag återförs cirka 25 procent slammets fosfor till åkermark.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid