Annons Kamstrup 2024

Testet innebar en fingerad vattenläcka.

Lättfyllning lösning på svår rörläggning

Cirkulation 1/20

Förra året inleddes ett samarbete mellan företaget Leca och Stockholm Vatten och Avfall. Målet är att få fram en säker metod för rörläggning i svåra markförhållanden då en form av lättfyllning krävs i gatan. Gammal sjöbotten i lera är typexempel.

Text/Anders Karlsson

I det här försöket är lösningen på problemet att överkompensera med lättklinker runt ledningsgraven och med vanligt fyllnadsmaterial närmast rören. Samtidigt som det ger en bra stabilitet ska det vara enkelt att öppna för underhåll av VA-nätet.

Kenth Olsson började på Stockholm Vatten 1992 och har sedan 2000 arbetat som enhetschef på Ledningsnätsavdelningens materialenhet (LM). Organisationen försörjer bolagets verksamhet med material, teknik och kompetens.

– Som enhetschef har jag fått möjlighet att jobba med utveckling inom LM:s verksamhetsområde. Det finns oändligt med utmaningar inom vår bransch, säger Kenth Olsson.

Den nya läggningstekniken testas ute vid Stockholm Vatten och Avfalls läcksökningsbana vid Norsborgs vattenverk. På plats när försöken inleds är representanter från Norrvatten, Leca, NCC och Stockholm Vatten och Avfall på plats. Grävmaskin och lastbil väntar på uppdrag.

– Det är nu vi ska testa projektet som går ut på att vi utsätter provområdet för ett verkligt läckage som sedan måste åtgärdas. Vi fejkar en vattenläcka, helt enkelt. Viktigt att komma ihåg är att försöket bara gäller för nyanläggning i mark med lösa jordar, inte gammal befintlig bebyggelse. Och vi har snart bara kvar sådan mark att bebygga i Stockholm, säger Kenth Olsson

Han trycker på det som ändå är viktigast – säkerheten för personal som ska vistas nere i rörgropen. Där ska det kännas tryggt jobba.

Själva byggandet av prototypen har utförts av NCC. Rörgraven har en bredd på 1,2 meter i botten och en dagbredd på 2,5 meter. Närmast runt omkring och ovanför rören läggs konventionella fyllnadsmassor. På sidorna är det i stället lättklinker som gäller. Här används den så kallade Wrap-around-metoden, en fiberduk som är vikt och fylld med Leca-kulor. Den fungerar som schaktvägg samtidigt som Leca-kulorna hålls kvar vid schakt. I botten under rören ligger ett dräneringsrör som är anslutet till en skvaller/indikationsbrunn.

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Hans Löfgren från Leca i Norrköping var med och byggde försöksanläggningen.

– Och då ösregnade det nästan hela tiden. Det är skillnad mot i dag, kommenterar han.

Ja, det är ruggigt, trots att de flesta är ordentligt påpälsade, minus sex grader och en isande vind. Det här med stålhätta i skorna har inte bara fördelar. Nu börjar det kännas kallt om tårna. Men det är en nyttig påminnelse om hur rörläggare har det i jobbet.

– Det här är realistiskt. Så här är det i verkligheten. Vi har mellan 300 till 400 vattenläckor om året, 70 procent inträffar när det är den här tiden, alltså vid vinterförhållanden, nämner Kenth Olsson.

Så var det dags att fixa ett rörhaveri. En DN 40-ventil har fått stå öppen i en timme för att vattenmätta marken under den trettio centimeter tjocka tjälen, som motsvarar en asfaltbeläggning i gatumiljö.

Nu får grävmaskinisten ta vid. Först ska tjälen spräckas innan det går att schakta ner till rörbotten. Trots att en av säckarna med Leca får en törn av grävskopan rinner bara en liten mängd ut. Däremot har väldigt mycket vatten samlats i Leca-fyllningen som tränger genom fiberduken. Trots vattentrycket är rörväggarna fortfarande mycket stabila. Det känns som om förutsättningen för att en säker arbetsmiljö är uppfylld.

I väntan på att den fingerade läckan har gjort sitt nämner Ola Andersson från Leca i Göteborg att han ser fram emot det här testet.

– Det finns en tveksamhet bland VA-folket att använda Leca i rörgraven. Man tror att materialet ska flyta ut och ställa till det. Blir det här försöket lyckat ser vi fram mot att fortsätta samarbetet med Stockholm Vatten och Avfall. Givetvis också med andra VA-verk runt om i Sverige, säger Ola Andersson förhoppningsfullt.

Överraskande stora vattenvolymer fanns i Leca-fyllningen. Fiberduken bågnade av trycket från sidorna.

– Det behövs dräneringsbrunnar i lättfyllningen. De kan då användas som pumpgropar för att sänka vattennivån i schakten. Vattnet måste pumpas bort under grävningen. Den här typen av lösning med Leca-kulor i gatunätet ställer krav på ett väl dimensionerat dagvattennät som tar hand om läckvattnet. Testet visar också att det fordras en mer genomsläpplig fiberduk än vad som använts här. Ytterligare beräkningar kring fiberdukens hållfasthet krävs. Det måste också till riktlinjer för överlappningen vid skarvpunkter. Frånsett de här synpunkterna var det i stort sett som att fixa en normal vattenläcka, avslutar Kent Olsson.

Under 2020 kommer Stockholm Vatten och Avfall även testa Hasopor som är en annan form av lättfyllning utifrån liknande principer, men anpassat för den produkten.

Annons Wateraid