Annons Kamstrup 2024

Rikard Dryselius på Livsmedelsverket.

Kunskapen om råvattnet har brister

Cirkulation 8/15

Dricksvatten är vårt mest konsumerade livsmedel. Trots det saknas både centralt myndighetsansvar och kunskapen om råvaran, det vill säga råvattnet, har stora ­brister. Cirkulation har pratat med Forshaga och Sotenäs, två kommuner som dock har koll på sitt råvatten.

Text/Lise-Lotte Nilsson

Sedan Livsmedelsverkets dricksvattenkungörelse upphävdes 2003 saknas krav på analys av mikrobiologiska parametrar i råvatten. Istället ligger ansvaret hos dricksvattenproducenterna. Som stöd finns Svenskt Vattens branschriktlinjer som ger rekommendationer om hur ofta mikrobiologiska prover ska tas, vilka som ska tas och riktvärden för dessa.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid