Sök
VA-aktuellt
Foto: Pixhill.com

Foto: Pixhill.com

Kokningsrekommendation efter skadegörelse

Skadegörelse vid vattenverket i Rävlanda har lett till att Härryda kommun under måndagen utfärdade en kokningsrekommendation för invånare i Rävlanda och Hindås.

Det var under måndagen den 5 april som Härryda kommun utfärdade en kokningsrekommendation som gick ut via kommunens alla kanaler samt ett VMA-meddelande via Sveriges Radio P4. Detta eftersom det fanns risk för att uppdämt spillvatten hade svämmat över i anslutning till vattenverket, som stängdes av. Enligt Göteborgs-Posten hade någon täppt till en brunn med skräp så att spillvatten rann in mot vattenverket.
– Vi tar den här typen av risker på största allvar. Genom att stänga av vattenverket såg vi till att stoppa ett eventuellt tillflöde av förorenat vatten ut i vattenledningarna, kommenterade Jessica Sténhoff, vd på kommunala bolaget Härryda Vatten och Avfall AB i ett pressmeddelande.

Provsvar från provtagning under måndagen visade en påverkan på vattnet i reservoaren vid vattenverket, som har rengjorts under tisdagen. Inget otjänligt vatten har dock kunnat mätas ute på ledningsnätet. Ytterligare prover tas nu i flera omgångar på vattnet i både reservoar och ledningar, för att kontrollera att inget förorenat vatten finns kvar eller kommit ut. Vattenverket fungerar i övrigt som vanligt men rekommendationen i området att koka vattnet innan användning till mat och dryck kvarstår tills vidare.
– Det är olyckligt när sånt här inträffar, säger Nicklas Svensson, säkerhetssamordnare. Vi har polisanmält händelsen och ser nu över säkerheten vid alla våra anläggningar för vatten och avlopp. (EW)

Publicerad 2021-04-07 08:41

Uppdaterad 2021-04-07 08:44

Annons:
Grundfos 2021