Annons Kamstrup 2024

FOTO: Pixhill.com

Kapacitetsbristen ställde till det

VA-aktuellt

Mer än var tredje kommun i landet införde bevattningsförbud någon gång under sommarhalvåret 2018. Kapacitetsbrist i vattenverk och i ledningsnäten var den vanligaste orsaken.

Det är branschorganisationen Svenskt Vatten som undersökt anledningen till bevattningsförbuden i landets kommuner. I en enkät uppger ungefär hälften av de svarande att de utfärdat bevattningsförbud. I princip samtliga har uppmanat till försiktighet med vattenförbrukningen. Då är dock bortfallet stort, ungefär hälften av Sveriges kommuner har svarat på enkäten.

Tidigare statistik från Livsmedelsverket visar att drygt en tredjedel av kommunerna utfärdade längre eller kortare bevattningsförbud.

Den överlägset vanligaste orsaken till bevattningsförbuden under den varma och torra period som började tidigt i maj var kapacitetsbris i dricksvattenproduktionen eller i distributionsnäten, över två-tredjedelar av de svarande i Svenskt Vattens enkät uppger detta som orsak. Många vattenverk hamnade nära sin tekniska maxkapacitet för att producera vatten.

– Situationen i sommar visar hur viktigt det är att dels skydda de vattentäkter vi har, men också att många behöver se över och kanske bygga ut sin kapacitet, säger Birger Wallsten, dricksvattenexpert på Svenskt Vatten, via organisationens hemsida.

Många kommuner uppger också att man haft problem med otjänliga vattenprover och fler rörbrott än vanligt på grund av den torra sommaren.

De fortsatt låga yt- och grundvattennivåerna i stora delar av landet gör att bevattningsförbud fortsätter att gälla i flera kommuner. Några exempel är Emmaboda, Eksjö, Härryda Partille, Ronneby, Svenljunga, Tingsryd, Västervik. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid