Annons Kamstrup 2024

Anna Armandsson, An­dreas Thunberg och Olle Linderberg är redo. FOTO: Johan Bengtsson

Käppalaverkets tidsplan extremt pressad

Cirkulation 2/21

Redan år 2027 ska Käppalaverket på Lidingö klara väsentligt hårdare reningskrav jämfört med idag. Ombyggnadstiden är extremt pressad men genom att arbeta i etapper ska det gå.

Text/Erik Winnfors Wannberg

I mitten av februari tog Käppalaförbundet sitt nya tillstånd i anspråk. Det innebar att klockan nu tickar. Den stora ombyggnaden Käppalaverket 3.0 satte igång.

– Den 15 februari tog vi det formella beslutet att sätta spaden i marken. Skulle vi ligga kvar med det gamla tillståndet så slår vi i taket inom några år, säger Andreas Thunberg, vd för Käppalaförbundet när vi ses via video tillsammans med hans kollegor Olle Lindeberg, enhetschef för Käppalaverket 3.0 och Anna Armandsson, projektledare för ett av delprojekten.

– Vi hade planeringen och allt startklart men vi måste ta tillståndet i anspråk innan vi kan hoppa ner i bassängerna. Då börjar själva ombyggnaden av de gamla linjer som ska fortsätta vara aktivslam, säger Anna Armandsson.

Olle Lindeberg förklarar vad som ska ske.

– Det kommer att vara två olika processlösningar. I den äldre delen av anläggningen förstärker vi den befintliga aktivslamprocessen, vi tillför en efterdenitrifikation med tillhörande deox-zon (avluftningszon/red) samt kolkälla och inför kemisk fosforfällning både som förfällning och efterfällning för att klara av de tuffa kraven. Den ombyggnaden påbörjas nu för att vi ska vara redo inför det stora bytet av processlösning på våra större linjer.

– Vi effektiviserar aktivslamanläggningen så långt som möjligt och har testat hur långt man kan nå i en linje under några år och kan uppnå de resultat som vi behöver, säger Andreas.

Målsättningen är att utnyttja de stora volymer som redan finns i anläggningen.

Senaste gången Käppalaverket byggdes ut var på slutet av 1990-talet då stora nya volymer byggdes ut till dagens elva reningslinjer. Den äldre delen, som renoverades på 1990-talet, är ursprungligen från när verket byggdes i slutet av 1960-talet. I den nyare delen ska en ny process införas byggd på MBBR-teknik, bärare som effektiviserar processen ytterligare.

– Vi försöker göra så mycket som möjligt i den äldre delen och även bygga anläggningarna runtomkring för kemikaliedosering och kolkälla, för att 2023 gå igång med de större arbetena. Då behöver de äldre ombyggda linjerna vara igång och fungera bra, förklarar Anna.

Byggnationerna kommer att pågå i tio år.

– Vi kommer inte att vara klara 2027 men vi kommer att ha tillräckligt mycket klart av anläggningen för att klara de nya utsläppsvillkoren med marginal, säger Olle.

Ombyggnaden har sin grund i ett nytt verksamhetstillstånd.

– Det här projektet startade egentligen 2008 då arbete påbörjades för att anpassa Käppalaverket för ny miljölagstiftning och säkerställa tillräcklig kapacitet för medlemskommunerna. Käppalaförbundets gamla verksamhetstillstånd var från 1993 då vi inte ens var medlemmar i EU och det inte fanns något avloppsdirektiv. Det hade också en maximal begränsning på max 700 000 anslutna personer. Vi insåg redan då att vi var tvungna att påbörja ett arbete för att inte riskera att slå i taket allt eftersom antalet anslutna ökar, säger Andreas.

Utredningar startades 2008. År 2013 fanns en teknisk beskrivning framme. År 2015 lämnades en ansökan om nytt tillstånd in till länsstyrelsen. Sedan följde en fyra och ett halvt år lång process som gick ända upp till mark- och miljööverdomstolen. I och med det finns nu mängdvillkor för både kväve och fosfor kopplat till icke-försämringskravet i ramdirektivet. Den prejudicerande delen av den omtalade Weserdomen kom precis efter processen så den har inte påverkat.

– En utmaning nu är att vi har sju års genomförandetid. I juni år 2026 måste vi ha uppnått de nya kraven både vad gäller halter för kväve, fosfor och BOD, och även mängder, men mängderna kommer ju inte att vara begränsande förrän långt mycket senare när belastningen ökar, kommenterar Andreas.

Mängdvillkoren innebär i praktiken ännu tuffare haltvillkor vid en fullt utbyggd anläggning. När belastningen i slutet av tillståndsperioden når 900 000 pe bedömer de ansvariga att  produktionsmålet måste ligga på 0,12 mg/l totalfosfor och 4,5 mg kväve. Just kombinationen av låga fosfor- och kvävehalter är också det som är utmanande ur en driftsynpunkt.

Tillståndet säger också att Käppalaförbundet löpande ska utreda och arbeta för att införa ny teknik för rening av läkemedelsrester.

– I nuläget kommer det kravet att hanteras i olika utvecklingsprojekt, vi bygger inte för den anläggningen nu men den tekniska lösningen tar höjd för att man ska kunna införa läkemedelsrening i ett senare skede, säger Andreas.

Annons Alnarp Cleanwater Alnarp Cleanwater

Han menar att den stora frågan inte är tekniken utan vilka krav de ska förväntas uppfylla. Om det är särskilda halter av olika ämnen som i Schweiz eller om det är en teknik som ska godkännas.

Ombyggnaden på 1990-talet betyder idag att kapaciteten kan byggas ut, utan att spränga nya bergrum. Det gör att det går att nå långt med relativt enkla åtgärder.

– Tack vare att vi hade ett så stort reningsverk att jobba med har vi kunnat titta på väldigt många olika tekniker och gjort en väldigt kostnadseffektiv lösning. Nu pratar vi om i storleksordningen två miljarder kronor, det låter som väldigt mycket pengar men i sammanhanget är det en ganska liten investering. Samtidigt ökar vi med 15 000 personer per år så tack vare det är genomslaget per person på VA-taxan en mycket kostnadseffektiv lösning, säger Andreas.

I förarbetena har allt från membranteknik till olika varianter av aktivslam utretts. Det handlar om en avvägning mellan säkerhet, driftsäkerhet, beprövad teknik och att samtidigt inte bygga in sig så att nästa tekniksteg med läkemedelsreningen omöjliggörs. Detta ska MBBR-tekniken med bärare uppfylla.

– Vi har som ett mål i projektet att undvika sprängningsarbeten för det är så tidskrävande, är svårt att få in i tidsplanen och påverkar omgivningen, säger Anna.

Andreas understryker att det inte finns en lösning som passar i alla reningsverk.

– Det handlar om att ta rätt lösning givet de förutsättningar som gäller, säger Andreas.

Så snart den första linjen med MBBR är färdigställd kan man utvärdera hur långt reningen kan drivas. Hela projektet kommer att utföras successivt för att kunna utvärderas efterhand. Det ger utrymme för nya beslut i ett senare skede.

En annan nyhet för Käppalaverket är att överge dagens biologiska fosforrening.

– Vi går över till kemisk fällning. Med en biologisk fosforprocess som får en störning och kliver över 1 – 2 månader så finns inga marginaler att hämta hem det och nå 0,12 mg/l som maxhalt. Driftsäkerheten gör att det nu blir kemfällning, berättar Andreas.

Anna förklarar att de gränsvärden som finns i tillståndet visserligen är som årsmedelvärden men i praktiken kommer det att vara månadsmedel eftersom marginalerna är så små.

En följd av ombyggnationen och den nya processen är att även organisationen måste anpassas på Käppalaförbundet.

– Med små marginaler krävs en driftorganisation som man i nuläget inte är van vid på kommunala reningsverk i Sverige. Nu bygger vi dels upp en projektorganisation men också en linjeorganisation som ska ta över sedan. Det är inte bara teknik utan hela kommunalförbundets drift som måste vässas, säger Andreas.

Käppalaförbundet har varit en utpräglad anläggningsdriftorganisation, kompletterad med en del funktioner externt.

– De senaste åren har vi ställt om till en betydligt mer projektfokuserad organisation och i framtiden kommer allt fler expertfunktioner vara nödvändiga för driften av anläggningarna, säger Andreas.

När ombyggnationen nu äntligen sätter igång ska även en extern samarbetspartner in tidigt.

– Vi förbereder oss för att handla upp en samverkansentreprenör som vi kan jobba nära för de mest komplexa delarna. Att få in en samverkansentreprenör tidigt gör att vi kan utnyttja deras kompetens när det gäller utförandet men också att vi kan ha den upphandlingen färdig i god tid, säger Olle.

Det handlar inte minst om den komplicerade logistiken nere i berget och att säkerställa att tidsplanen håller. Upphandlingen påbörjades i månadsskiftet februari/mars och sker i ett par steg med en tilldelning innan sommaren. Men först är det dags att hoppa ner i bassängerna.

–––

Tillståndet för Käppalaförbundet innebär bland annat att de får möjlighet att rena mer avloppsvatten (motsvarande 900 000 personer i stället för dagens 700 000), producera mer fordonsgas (tio miljoner kubikmeter i stället för sex miljoner) och tillvarata värmeenergi från det renade avloppsvattnet upp till 40 megawatt. Villkor ställs också på att förbundet ska följa utvecklingen och arbeta för att införa ny teknik för läkemedelsrening i Käppalaverket. Samtidigt ställs i det nya tillståndet hårdare krav på utsläppen av kväve, fosfor och organiskt material. Utsläppsvillkoren gäller som årsmedelvärde från år 2027:

  • Kväve 6 mg/l, max 400 ton/år (tidigare 10 mg/l)
  • Fosfor 0,20 mg/l, max 13 ton/år (tidigare 0,3 mg/l
  • Organiskt material (BOD7) 6 mg/l (tidigare 8 mg/l)

Annons Wateraid