Annons Kamstrup 2024

Jenny Fredby, Niras, programansvarig för Suwas, med afrikanska VA-experter.

Internationellt utbildningsprogram

Cirkulation 7/17

I september respektive november besöker VA-experter från fem olika afrikanska länder Sverige för att se och lära hur VA-frågor kan lösas.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Jenny Fredby är programansvarig för Suwas, Sustainable Urban Water and Sanitation, Afrika, på konsultbolaget Niras. Niras arbetar tillsammans med biståndsorganisationen Wateraid Sverige med detta internationella utbildningsprogram, där sammanlagt tio länder i Afrika och Asien ingår.

Berätta om programmet.

– Suwas är ett samarbete mellan Wateraid och Niras. Insatsen, som finansieras av Sida, består av ett antal programomgångar. Den första startade 2016. Från 2017 startar vi fyra program per år, varav två program som fokuserar på Afrika (Kenya, Tanzania, Rwanda, Zambia och Uganda) och två program på Asien (Bangladesh, Kambodja, Laos, Burma och Nepal).

Varför har Niras engagerat sig?

– Niras har en ganska lång tradition av att arbeta med VA-frågor i flera av de här länderna. Vi har också kört avancerade internationella utbildningsprogram inom olika områden under ungefär 20 år, så vi har en stor expertis på utbildningsinsatser. Sammanslaget med Wateraids expertis och starka förankring i flera av de här länderna, så hade vi ett vinnande koncept.

Annons Alnarp Cleanwater Alnarp Cleanwater

Hur fungerar de här programmen?

– Varje program har cirka 30 deltagare. Vi har ett stadsfokus, i varje land kommer deltagarna från två olika städer. Varje programomgång är ungefär 15 månader och består av fem faser. I varje land finns en nationell facilitator, samordnare, som jobbar med deltagarna i sina respektive länder i så kallade »lands-team«. I fas ett gör deltagarna en organisationsanalys och jobbar med en baseline för sina städer. I fas två kommer de till Sverige för en tre veckors intensiv utbildningsinsats, med föreläsningar, studiebesök och erfarenhetsutbyte. I fas tre är de tillbaka i sina länder och jobbar med förändringsprojekt som de själva driver under de här 15 månaderna. I fas fyra träffas vi i Uganda för två nya intensiva veckor med studiebesök och föreläsningar. I fas fem så fortsätter man implementera och driva förändring i sin organisation eller myndighet. Till sist utmynnar det i ett slutseminarium i varje land, där deltagarna redovisar resultatet och lämnar över stafettpinnen till de nya deltagarna från samma stad.

Vad är målet med programmet?

– På lång sikt är målet att insatsen ska resultera i en bättre planering och implementering av urbana VA-tjänster i de städer där deltagarna kommer ifrån. Att både hållbara system och att fattiga människors rättigheter och behov ska implementeras i ländernas VA-utveckling. På kortare sikt så är det dels på organisationsnivå, att man påbörjar en förändringsprocess kring urbana vattentjänster. Sedan på individnivå så finns det mål om ökad kunskap och stärkt kapacitet för de som deltar, för sina organisationer.

Vad har de som varit här under hösten fått se av Sverige?

– I Sverige har de fått se hur man kan driva förändring inom urbant VA på olika sätt. De har bland annat fått se politiska visioners betydelse för vattenutvecklingen med Hammarby Sjöstad och Norra Djurgårdsstaden. De har fått se exempel på hur forskning och innovation driver förändring, till exempel på SLU. Vi har visat på vikten av aktörsamverkan och varit i Norrtälje på Vattenutvecklingscentrum. Så har de fått besöka Gävle och Gästrike Vatten där de fått insyn i hur en mellanstor stad genom historien och idag, tagit sig an utmaningar och hittat lösningar för hållbart VA.

Kan du säga en gemensam utmaning som de här länderna har gemensamt?

– Om jag ska säga en, så är det att i alla länderna så växer städerna i mycket snabb takt, och så kommer det att fortsätta. Utmaningen blir då att i små och stora städer skapa system för VA som både är hållbara rent miljömässigt och som inkluderar de fattigare grupperna i samhället, och delar av stä­der som är oplanerade men där folk bor ändå.

Annons Wateraid