Annons Kamstrup 2024

Ronny Söderberg och Hans Nilsson, Ronneby Miljö & Teknik AB, gläds åt att vattenverket i Brantafors åter är i drift.

HD tar upp PFAS-stämning

VA-aktuellt

Högsta domstolen kommer att pröva om vattenleverans omfattas av produktansvarslagen. Högsta domstolen har beviljat prövningstillstånd i målet mellan PFAS-föreningen i Kallinge och kommunala Ronneby Miljö och teknik AB.

Högsta domstolen tar upp frågon om huruvida det är produktansvarslagen eller lagen om allmänna vattentjänster som ska användas när ett eventuellt skadeståndsansvar för PFAS-problemen i Kallinge, Ronneby kommun, ska slås fast. I slutet av juni meddelade Blekinge tingsrätt att de skickat ärendet vidare för att Högsta domstolen ska avgöra vilken lagstiftning som ska tillämpas.

Det är PFAS-föreningen med drabbade Kallingebor som stämt kommunala Ronneby Miljö och teknik AB. Om produktansvarslagen gäller förväntas ett eventuellt skadestånd bli betydligt högre.

– Det här är ett glädjande besked. Det är ju ett tecken på att frågan är av mycket stor vikt inte bara för oss drabbade här i Ronneby, utan även för resten av svenska samhället. Detta är ju en viktig fråga för alla i Sverige som konsumerar dricksvatten, säger Herman Afzelius ordförande i PFAS-föreningen i ett pressmeddelande.

Den ideella PFAS-föreningen i Kallinge krävde sommaren 2016 skadestånd efter höga halter av PFAS uppmätts i blodet hos dem som fått dricksvatten från vattenverket i Kallinge.

Det var under mitten av december 2013 som det kommunala bolaget Ronneby Miljö och teknik AB tog beslutet att stänga vattenverket i Brantafors, Kallinge, efter länsstyrelsens upptäckt av kraftigt förhöjda halter perflourerade alkylsubstanser, PFAS, inom grundvattentäkten samt vattenverkets analys av PFAS i utgående dricksvatten. Föroreningen kommer ursprungligen från försvarets verksamhet vid flygflottiljen F 17.

När föroreningen av dricksvattnet i Kallinge/ Ronneby blivit känd påbörjade Avdelningen för Arbets- och miljömedicin, Lunds universitet, en kartläggning över i vilken omfattning personer inom Brantafors distributionsområde har påverkats efter att ha druckit det förorenade vattnet.

Det visade sig att såväl barn som vuxna har förhöjda halter PFAS jämfört med kontrollgrupp. Livsmedelsverkets bedömning var då, och är fortfarande, att halterna PFAS inte innebär risk för akuta hälsoeffekter på individnivå. Det kan dock inte uteslutas att det på befolkningsnivå kan ge mätbara långsiktiga effekter. 

Drabbade medborgare, varav många druckit förorenat vatten under två decennier, har bildat PFAS-föreningen. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid