Sök
VA-aktuellt
Europa och Tjuren, Carl Milles. FOTO: Henrik Sendelbach

Europa och Tjuren, Carl Milles. FOTO: Henrik Sendelbach

Halmstad/Laholm nära besparingsmål

Vattenbesparingen i Halmstad och Laholm ger stor effekt. Laholmsbuktens VA har satt ett mål för besparingsinsatserna till 20 procent jämfört med medelproduktionen 2016, idag har dricksvattenproduktionen minskat med 17 procent.

– Det är ett väldigt glädjande resultat. Det visar att vi tillsammans kan göra stor skillnad genom att tänka efter när det kommer till vattenanvändning, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA.

Nu hoppas de ansvariga att trenden kan hålla i sig in i sommarmånaderna då befolkning och besökare blir fler.

– Att hushållen fortsätter att spara vatten även under semestern är jätteviktigt. Vi arbetar också för att nå våra tillfälliga besökare och boende genom både riktad och allmän information. Vi har fått många goda exempel på spartips från allmänheten, exempelvis samlar många upp vatten i duschen i väntan på varmvatten för att sedan kunna återanvända detta, säger Mattias Leijon.

Även de kommunala verksamheterna arbetar för att minska sin dricksvattenanvändning. Servicekontoret har ändrat sina städ- och diskrutiner och hemvårdsförvaltningen, med Halmstads kommuns största bilpark, tvättar inte längre bilarna annat än i undantagsfall. Offentliga myndigheter och det privata näringslivet kan också göra förändringar som ger positiva resultat. Av det dricksvatten som används så svarar näringslivet och offentliga verksamheter för 37 procent.

Den 11 april infördes bevattningsförbud i såväl Halmstad som Laholm. Dagens vattenproduktion i Halmstad och Laholm sköts av Laholmsbuktens VA. Produktionen är uppbyggd genom 24 olika vattenverk som tillsammans producerar 30 000 kubikmeter vatten. Samtliga verk är grundvattenverk. (EW)

Publicerad 2017-06-15 13:19

Uppdaterad 2017-06-15 13:21

Annons:
Nordkalk