Sök
VA-aktuellt
FOTO: Erik Winnfors Wannberg

FOTO: Erik Winnfors Wannberg

Engångsskydd förorenar vattendrag

Världens vatten har fått ett nytt hot med covid-19. Det handlar om all skyddsutrustning som slängs lite varstans. En alldeles ny rapport visar att främst munskydden ute i naturen ökat rejält sedan pandemins början.

Covidpandemin har många aspekter. En av de minst omskrivna är att det används tre miljoner skyddsutrustningar i världen – per minut. Till allra största delen handlar det om munskydd, och en allt större del av dem hamnar så småningom i våra vattendrag.

En alldeles ny rapport från den ideella organisationen Ocean Conservancy visar att den här typen av material blivit en stor plastförorenare av våra vatten.

Deras närmare en miljon volontärer plockar skräp i 70 länder över hela världen. Trots svårigheter att röra på sig under de olika nedstängningar hittade de över 107 000 skyddsutrustningar i naturen under andra halvåret 2020.
Det är tre gånger så mycket som hittades 2019, och i rapporten konstateras detta att siffran bara är toppen på ett isberg. I de länder där fler volontärer letat har det hittats fler skydd, vilket tyder på att problemet är enormt mycket större än rapporten visar.

Redan innan pandemin återvanns bara knappt en tiondel av all plast som förbrukas i världen. På världsnivå såldes över 200 gånger så mycket skyddsutrustning 2020 som år 2019. Det ger en liten bild av hur stor omfattningen av problemet kan vara.

Ett enda munskydd som hamnar i våra vattendrag kan utsöndra 170 000 bitar mikroplast per dag. Det är en femtedel av det ett syntetplagg kan avge under tvätt.

Annons:
Svenskt Vatten 2021


Hur farligt är detta för vårt vatten?
– Det är svårt att se omfattningen av detta i dag, men vi vet redan att om ett munskydd hamnar bredvid till exempel en mussla så är detta en oerhörd koncentration. Det kan alltså få enorma följder för vattnet och ekosystemet, säger Britta Baechler som är ansvarig för forskningen om plast i våra hav på Ocean Conservancy.

– Problemet är att detta kommer på toppen av ett redan omfattande problem med nedsmutsning av våra vatten. Även om skydden i sig inte står för en majoritet av föroreningarna, så kan det bli droppen som får bägaren att rinna över, konstaterar hon.

Munskydden är främst gjorda av vävd polypropen. Det är redan i dag viktig källa när det gäller föroreningar av mikroplaster.

Vad kan vi göra för att stoppa detta?
– Förutom lagar och regler, är vi alla en del av lösningen. Var försiktig med var du slänger ditt använda munskydd eller handskar, så att de inte hamnar i naturen av misstag, förklarar Britta Baechler.

Den typ av skyddsutrustning som volontärerna hittat är munskydd, visir, skyddshandskar och desinficerande våtservetter.

/Kristina Wallin

Publicerad 2021-04-30 09:13

Uppdaterad 2021-04-30 09:16