Annons Kamstrup 2024

David Gustavsson. FOTO: VA Syd

Effektiv luftning på reningsverk

Cirkulation 8/19

Allt du någonsin velat veta om luftning vid reningsverk. Det är tanken med den nya rapport, som kanske borde kallas för handbok, som kommer ut i december: »Effektiv luftning på svenska avloppsreningsverk« (Elsa).

Text/Erik Winnfors Wannberg

David Gustavsson vid Sweden Water Research och VA Syd, är en av initiativtagarna. Tillsammans med huvudförfattaren av rapporten, Simon Bengtsson, har 21 partners varit inblandade i projektet att samla kunskap om luftning.

Vad har syftet varit?

– Att samla information som finns hos många olika personer. Det har funnits ett fåtal rapporter också. Luftningen är något som vi bör jobba mer med. Jag tror att luftningen mest uppmärksammas när vi ska byta utrustning med långa mellanrum men det är den största energianvändaren på verken och det har varit min känsla att kunskapsnivån generellt är för låg. Här försöker vi samla grunderna. När vi pratar luftning i Sverige ska vi från och med nu kunna hänvisa till den här rapporten.

Luftningen utgör en stor energi- och ekonomidel på verken men verkar inte ha prioriterats. Varför har det blivit så?

– Energifrågan har lyfts rätt sent i avloppsreningsbranschen. När kvävereningen byggdes ut skulle den bara komma på plats. Först när vi var klara med kvävereningsutbyggnaden har energieffektiviseringen börjat att diskuteras. Min känsla är fortfarande att vi idag fortfarande pratar mer energieffektivisering än vad vi gör.

– Det är också så att vi kan så lite om vår luftningsanläggning eftersom vi byter den så sällan. Och när vi gör det är vi avhängiga luftningsutrustningsleverantörer och konsulter, som ofta räknar som de alltid har gjort. Jag pratar utifrån min verklighet och det vi har hört i projektet, men det är svårt att veta generellt.

Hur kan de ansvariga påverka de befintliga anläggningarnas effektivitet?

– Att rengöra syregivare är nog det viktigaste. När man ska styra mot syregivarna men har syregivare som man inte torkar av.

Annons Alnarp Cleanwater Alnarp Cleanwater

Vad ska beställarna tänka på och ställa för krav vid upphandling?

– Det är att man tittar både på driftskostnaden och investeringskostnaden. Att det är helheten som är viktigt. Och att man vet att man via investeringen sänker driftskostnaden. Samtidigt blir leverantörerna bättre och bättre. Flera leverantörer vill leverera hela systemet och kan lämna garantier för till exempel energianvändningen.

Är det reningskraven som styr och energifrågan därför blir underordnad?

– Det kanske är okunskapen som gör att vi inte tar tag i luftningen. Vi måste fokusera mer i VA-branschen, även om vi måste ha med helheten också.

Hur ska rapporten användas?

– Vi ville samla allting i frågan. Det finns en sammanfattning till varje kapitel och en läsanvisning i början. Vi inser att det blir någon typ av uppslagsverk där du kan finna allt om luftning. Sedan ska vi ha seminarier under 2020. Ett problem är att det är så gott om seminarier i branschen idag. Vi kanske hänger på några andra.

– Vi behöver ha seminarier där vi går igenom rapporten och kanske markerar vissa viktiga grejer som vi kommit fram till och också vad man tänka på när man designar system och det här med underhållet, vad man bör tänka på där. Det är de viktigaste delarna i det här.

– Designen är jätteviktig. Om man har en tillståndsbelastning på X antal pe men inte ligger där belastningsmässigt, då ska man ju egentligen inte ha den luftningsutrustningen, om vi har belastning på 10 000 pe men har tillstånd för 20 000. Det är energislöseri. Vill man ha ett energieffektivt sys­tem bör man ligga så nära verkligheten, dagens belastning, som möjligt.

– Vi tror att den här rapporten kan komma jättemånga till gagn.

Annons Wateraid