Annons Kamstrup 2024

Mats Österberg skickar vant upp drönaren. FOTO: Erik Winnfors Wannberg

Drönare till stor hjälp för VA

Cirkulation 6/21

Drönare har många användningsområden. Inom VA-sektorn kan de hjälpa till med att ha koll på entreprenader, läcksökning, kolla algblomningar och snart också 3D-modellering inför ledningsarbeten.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Norrvattens byggledare Mats Österberg snäpper fast kameran i fästet på den stora drönaren. Med vant grepp om styrenheten låter han den sväva rakt upp i luften innan den skjuter iväg i 80 kilometer i timmen ut över Mälarviken vid Görvälnverket.

– Jag är lite av ett teknikfreak och höll på med en drönare på fritiden för några år sedan. Jag ställde mig frågan vad man kan ha den till på jobbet, säger Mats Österberg.

Han fick snabbt med sig några chefer på att testa idéerna.

– Det behövs ofta någon eldsjäl som driver på, säger Anders Jonsson, enhetschef på distribution på Norrvatten som är med vid demonstrationen.

För fyra år sedan började Mats Österberg med en enkel drönare att kolla schaktarbeten. Försöken visade att det fanns en stor potential i tekniken. Nu radar han upp tre drönare i olika storlekar, prisklasser och möjligheter på marken.

Den första är en mindre DJI Phantom 4 utrustad med fast kamera. Den kan ta filmer i 4K-format och klarar 25 minuter i luften innan den behöver laddas. Den är väl lämpad för inspektion och foto­arbeten.

Bredvid den finns en liten variant; DJI Phantom mini som bara väger 249 gram inklusive batteri. Den lilla svävaren är inköpt med tanke på trånga utrymmen och miljöer.
De mindre ligger i prisklasser klart under 15 000 kronor i inköp.

Den stora DJI M 300 är flaggskeppet. Priset med alla de tillbehör som Norrvatten köpt in ligger på cirka 250 000 kronor, grundpriset för själva drönaren är annars i 100 000 kronorsklassen, men priserna på den här typen av teknik faller snabbt. Den klarar 54 minuter i luften och kan avverka betydligt större arbetsområden, är mindre vind- och temperaturkänslig och kan utrustas med all möjlig teknik. Norrvattens exemplar har kamera, värmekamera samt laserinmätning.

– Vi har som plan att kunna göra läcksökning med den här, berättar Mats Österberg.

Värmekameran kan upptäcka 0,2 graders temperaturskillnad i marken och objekt. Med drönaren svävande långt över våra huvuden visar Mats hur den uppfattar i värmeskillnaden på oss tre som står på marken. Jag har en bomullsskjorta på mig, Mats och Anders varselkläder. Uppenbarligen reflekterar vi olika värme.

I varmare områden i till exempel Australien, England och USA har tekniken använts framgångsrikt för läcksökning. Norrvatten håller nu tillsammans med Stockholm Vatten och Avfall på att utforma metoder för nordiska förhållanden.

– De länderna har andra förutsättningar men vi samverkar med Stockholm Vatten på deras läcksökningsbana i Norsborg för att se hur temperaturerna ger avtryck, säger Anders Jonsson.

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Han förklarar att den framförallt är lämplig för att skanna av stora områden och hitta avvikelser. För Norrvatten som är en dricksvattenproducent som enbart har huvudledningar att arbeta med  kan metoden bli väldigt framgångsrik.

Anders och Mats räknar upp mängder av framtida möjligheter med tekniken. Det är mest fantasin som sätter gränser. En intressant utveckling är en enhet för att kunna modellera upp 3D-modeller.

– Då kan vi till exempel flyga över ett område och modellera upp terrängen inför ledningsomläggningar, säger Anders Jonsson.

Det finns en del begränsningar i hur drönarna kan användas. För Norrvattens del ligger såväl Arlanda som Bromma flygplatser inom verksamhetsområdet. Där finns rödmarkerade zoner där drönarna inte får flyga alls. Bromma kan dock ge specialtillstånd vissa tider på dygnet. Andra zoner har förbud mot att flyga högre en 30 meter. Militära skyddsobjekt är en annan begränsning. Drönaren kan dock registrera ett flygplan på håll och själv varna till drönarföraren.

Föraren måste också kunna se drönaren hela tiden, så aktionsradien begränsas av möjligheten att hålla ögonkontakt. Där finns en möjlighet med Norrvattens stora modell att två förare på olika platser kan samarbeta om kontrollen.

– Det går också att programmera in en bestämd rutt som kan tas till exempel månadsvis för att följa ett bygge, säger Mats Österberg.

– Ett väldigt bra redskap även vid till exempel presentationer, fyller Anders Jonsson i.

På Norrvatten finns för närvarande tre stycken medarbetare som har förarkort steg 2 för drönare. Att det är en påbyggnadsutbildning innebär att de får köra med två förare.

Drönarna används redan idag regelbundet i Norrvattens projekt för inspektion och liknande uppdrag. Det utvecklingsarbete som pågår handlar om hur mycket mer som de går att använda till. I Australien har det till exempel utvecklats metoder för vattenprovtagning i svårtillgängliga ytvatten med hjälp av drönare.

Intresset från kolleger i landet är stort.

– Många VA-enheter kan säkert nöja sig med de små varianterna. Den mindre DJI Phantom 4 fungerar bra för inspektioner. Vi ser att vi snabbt tjänar in investeringen att ha egna drönare jämfört med att köpa in tjänster, säger Anders Jonsson.

Båda de större drönarna klarar hård vind, till skillnad från mini-varianten. Huvudskillnaden är sedan alla utbyggnadsmöjligheterna i den största varianten.

Mats Österberg har tagit hem och landat den stora drönaren efter att ha demonstrerat funktioner­na. Kameran tas loss ur snäppfästet och hela härligheten är tillbaka i sin låda på några minuter.

Annons Wateraid