Annons Kamstrup 2024

Dricksvatten – vad forskar man om?

Internationell VA-utveckling 1/16

Ett nytt år har börjat och med spänd förväntan ser vi fram mot vilka nya forskningsrön som kommer att presenteras, speciellt inom ramen för Internationell VA. Kommer vi att få se nya banbrytande tekniker inom VA-sektorn, nya miljölarm, nya sätt att organisera verksamheten, nya metoder att trygga tillgången på vatten och avlopp i utvecklingsländer? Med denna utgångspunkt kan det vara intressant att blicka tillbaka och se vilka forskningsområden inom dricksvattensektorn som dominerade under 2015. Dessa kommer med säkerhet också att dominera forskningen de närmaste åren.

Av: Ann Elfström-Broo

Den digitala sökmotorn ”SciFinder”, som omfattar merparten av den vetenskapliga litteraturen inom kemi och närbesläktad vetenskap, såsom miljö, VA-teknik och mikrobiologi, ger i storleksordningen 2 500 träffar på sökordet dricksvatten (drinking water) för 2015. Sökningen omfattade vetenskapliga artiklar i granskade tidskrifter författade på engelska.

Dricksvattenområdet är stort och innefattar många sektorer. För att få en uppfattning om vilka av dessa som varit mest studerade, kan man kombinera dricksvatten med andra sökord, såsom kvalitet, råvatten, behandling, distribution och desinfektion. I figur 1 visas den ungefärliga fördelningen mellan de olika sektorerna och det framgår tydligt att kvalitet och råvatten helt dominerar bland de rapporterade forskningsresultaten. En inte osannolik orsak till denna fördelning är det internationella fokus som råder kring klimatförändringen och dess effekter på bland annat naturliga vatten.

Figur 1. Fördelning av rapporterade forskningsresultat inom dricksvattenområdet. (Illustration ej längre tillgänglig)

De tre sektorerna behandling, desinfektion och distribution omfattar vardera ca 10 % av artiklarna och inom dessa sektorer finns en lång rad olika ämnesområden. Några av dessa framgår av figur 2.

Figur 2. Antal artiklar inom respektive ämnesområde. Observera att överlappningar kan förekomma. (Illustration ej längre tillgänglig)

Det är tydligt att membranfiltrering, som än så länge får betraktas som en relativt ny behandlingsmetod, tilldrar sig stort intresse, men också inom de traditionella behandlingsmetoderna finns uppenbarligen ett intresse för fördjupade studier. I Sverige har parasitförekomst i råvattnet och metoder för att skydda sig mot dessa varit i fokus de senaste åren, något som dock inte helt avspeglar sig i de internationella tidskrifterna.

I den enkätundersökning som Svenskt Vatten genomförde och som rapporterades årsskiftet 2014/2015 med fokus på material i kontakt med dricksvatten framkom, att svenska dricksvattenleverantörer i stor utsträckning förlitar sig på den egna organisationens erfarenheter vad gäller kunskapsinhämtning.

Intresset för vetenskaplig litteratur föreföll däremot begränsat. Samtidigt genomförs för närvarande många och stora projekt runt om i VA-Sverige och den värdefulla kunskap som ny forskning tillför måste tillgängliggöras för att kloka beslut ska kunna fattas. Internationell VA har med andra ord en mycket viktig roll som kunskapsförmedlare.

Annons Wateraid