Sök
VA-aktuellt
Illustration: Urban Power for Hvidovre Kommune

Illustration: Urban Power for Hvidovre Kommune

Danska Lynetten flyttas till konstgjord ö

Konstgjorda öar utanför Köpenhamn ska kunna ge mark för såväl ett Europas Silicon Valley som det stora reningsverket Lynetten.

Reningsverket Lynetten tar hand om stora delar av Köpenhamns avloppsrening men nu ligger verket i vägen för planer på bostäder för upp till 35 000 Köpenhamnsbor. Den danska regeringen vill fördubbla arealen av Avedøre-holmen genom nio nya öar. På öarna ska etableras vad regeringen kallar för gröna verksamheter.

Projektet drivs av den danska regeringen och Hvidovre kommun med stöd av Köpenhamns kommun.

– Jag är mycket glad över Hvidovre kommuns projektplaner. Det är ett mycket spännande och ambitiöst projekt som samtidigt hjälper oss att skapa nya affärsområden nära motorväg och flygplats, nya jobb och nya gröna fritidsområden. Och det är ett försök till lösning på utmaningarna för klimatanpassning och avloppshantering för Köpenhamn med omnejd. Därför kommer regeringen självklart att föra en konstruktiv dialog med kommunen om deras genomförande av projektet, säger näringslivsminister Rasmus Jarlov i ett pressmeddelande.

Reningsverket Lynetten är tänkt att flyttas till den holme som kallas Green Tech Island. Flytten av Lynetten används dels för att skapa plats för bostäder där verket ligger idag men också för att snabbstarta etableringen av nya näringslivsverksamheter på de nya holmarna. Landutfyllnaden ska starta redan 2022. År 2028 ska verksamheter kunna börja etableras och projektet ska vara färdigt i sin helhet till 2040. (EW)

Publicerad 2019-01-08 09:30

Uppdaterad 2019-01-08 09:32

Annons:
VAK 2019