Annons Kamstrup 2024

Henrik Kjellgren. FOTO: LBVA

Bristen på vatten kräver nytänkande

Cirkulation 5/20

Henrik Kjellgren från LBVA skulle varit med och föreläst på temat under VAK i mitten av mars, ett av alla inställda arrangemang under 2020. Cirkulation frågade honom hur sommaren varit i Halmstadstrakten och hur det går med nytänkandet.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Henrik Kjellgren är Verksamhetsutvecklare på Laholmsbuktens VA (LBVA), åtminstone när vi pratas vid i början av augusti. LBVA har ansvar för VA-driften i Halmstad och Laholms kommuner som kämpat med låga grundvattennivåer under flera år.

Du är Verksamhetsutvecklare på LBVA.

– Ja, åtminstone i 20 dagar till. Sedan blir jag säkerhetsansvarig och ska byta lite fokus men jag blir kvar i organisationen.

Vad är det för verksamhet du har utvecklat?

– Jag har haft mycket fokus på vattenbrist, omvärldsbevakning, säkerhetsfrågor och har även varit IT-ansvarig. Lite flytande men mycket fokus på vattenbrist. Jag är bland annat sammankallande i vårt vattenråd som vi haft sedan 2016 när vi upptäckte de här låga grundvattennivåerna. Varje månad rapporterar vi en riskvärdering till ledningsgruppen utifrån grundvattennivåer, produktion och distribution. Med det som underlag kan de ta beslut om till exempel bevattningsförbud eller andra åtgärder.

Hur har den här sommaren sett ut?

– Grundvattenmässigt har det sett hyfsat ut med välfyllda magasin. Sedan kom ju den här varma chocken i början av juni där produktion och distribution stack iväg långt över vår toppkapacitet. Då gick vi ut med ett bevattningsförbud. Det gjorde vi tillsammans med alla Hallandskommuner förutom Hylte kommun. Den 8 juli kom skitsommaren, så då kunde vi häva det.

Annons Alnarp Cleanwater Alnarp Cleanwater

Fick det några konsekvenser med till exempel sänkt tryck i ytterområden?

– Vårt dricksvattennät är ju rätt unikt med 24 relativt små vattenverk så vi har utmaningar i distributionen. Sedan får vi en sån populationsförändring både i Halmstads och Laholms kommun så det blir svårt att leverera.

Ni har jobbat med besparingsåtgärder i flera år. I våras lanserade ni också ett beräkningsverktyg för smarta villaägare som kan beräkna insamlade regnvattenmängder. Hur har det fungerat?

– Vi blev tillfrågade av Tyréns där Olof Jonasson tagit fram ett webbverktyg. Vi pratade om att det kanske inte är jättesexigt för villaägare att göra sånt här men om inte vi visar hur man kan göra kommer vi aldrig få någon förändring.

– Vi har fått några användare men fick också kritik direkt via Facebook för att den inte var adaptiv och kunde köras i mobil. Men annars har en del tyckt att det varit bra, även om det inte är det första man tänker på som husägare men nu ger vi möjligheten. Vi tror också att 2018 kommer att komma till­baka på något sätt så frågan kommer att aktualiseras.

Vilka andra långsiktiga projekt arbetar ni med för att få ned konsumtionen?

– Vi har ett uppdrag från vår styrelse att titta på möjligheten att leverera tekniskt vatten, en fjärde ledning in. Det är några detaljplaner där vi har med det. Sedan hur vi löser det juridiskt är en mardröm, det kanske inte ens finns stöd i VA-lagen för det men vi vågar utmana. Vi jobbar också med en storförbrukare för att kunna leverera tekniskt vatten enbart till dem. Där hoppas vi snart kunna koppla bort en stor del av deras dricksvattenförbrukning och på så sätt öka vår kapacitet.

– Sedan har vi ett arbete med differentierad taxa som redan finns i en form i Laholm sedan 20 år.  Det handlar om att »annan fastighet« som använder mer än 200 kubikmeter får betala ett högre kubikmeterpris. Tanken är att kommersiell verksamhet ska betala mer in till VA-kollektivet. Där har vi ett uppdrag att se över taxan så att man premieras för att använda mindre vatten. Vi har i våra mål att komma ned till 100 liter per person och dygn till 2030. Det är att spänna bågen tycker vi.

Annons Wateraid