Annons Kamstrup 2024

FOTO: Erik Winnfors Wannberg

Bolagsbildning för Vättervatten får problem

VA-aktuellt

Nora och Lindesbergs kommuner vill för närvarande inte gå in i det nya bolaget Vättervatten AB, som ska skapas för att få fram vatten från Vättern till Örebroregionen. Kommunsstyrelseordförandena i de två Bergslagskommunerna vill utreda alternativ.

I slutet av september ska kommunfullmäktige i de åtta deltagande kommunerna i projektet Vätternvatten lämna besked: ja eller nej till att bilda bolaget Vätternvatten AB.

Ordföranden i kommunstyrelsen i Lindesberg, Irja Gustavsson (s), och Nora, Solveig Oscarsson (s), har nu beslutat föreslå sin kommunstyrelse i respektive kommun att kommunfullmäktige i Lindesberg och Nora avstår från att nu gå in i bolaget Vätternvatten AB.

– Ett beslut som inverkar på generationer framåt kan inte hastas fram. En långsiktig och säker lösning för den kommunala dricksvattenförsörjningen är målet, men vi behöver utreda alternativ. Lindesberg och Nora kommuner väljer en fördjupning i frågan, för att kunna ta ställning till ett framtida gemensamt åtagande, säger Irja Gustavsson och Solveig Oscarsson.

Det finns nu en politisk majoritet till förslaget att inte gå in i Vättervatten.

Förslaget till att bilda ett gemensamt bolag för åtta kommuner; Askersund, Hallsberg, Kumla, Laxå, Lekeberg, Lindesberg, Nora och Örebro, gick ut i våras. Arbetet med att utreda och planera en fyra mil lång bergstunnel, ett vattenverk i Hallsberg och vidare ledningsdragning bedöms ha gått så långt att ett gemensamt bolag krävs för att kunna fortsätta arbetet.

I Örebro har kommunstyrelsen redan föreslagit kommunfullmäktige att godkänna besluten om bolagsbildande. Samtliga berörda kommuner ska ta beslut under september.

Förslaget har utretts i nio års tid. Ett förslag till gemensamt vattenverk i Hallsberg presenterades i våras för de ansvariga av Sweco. När det gäller tunneldragning har det framförallt varit en hel del arbete med att se till att dragningen inte krockar med gruvdriften i Zinkgruvan. Bergets kvalitet är i övrigt lämplig för att driva tunneln igenom, enligt utredningarna.

Idag förser Vättern cirka 270 000 personer med dricksvatten. Skara, Falköping och Skövde är redan idag kommuner som använder Vättern som vattentäkt på distans. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid