Annons Kamstrup 2024

Jörgen Carlsson, Elva, samt Tony Kölborg, Robin Johansson och Sara Samuelsson från Degerfors kommun.

Biofilter mot mangan i Degerfors

Cirkulation 1/22

Degerfors nya vattenverk baseras på biofilter. Processlösningen valdes utifrån en egendesignad pilotanläggning. Kommunen har hela vägen vetat exakt vad de ville ha. Snart släpps vattnet ut på nätet.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Enhetschefen för VA Tony Kölborg på Degerfors kommun, gläntar på dörren till det nya vattenverket. Problemet som varit nödvändigt att lösa är de allt högre manganhalterna i grundvattnet.

– Det gamla vattenverket ser närapå värre ut än reningsverket, säger Robin Johansson, arbetsledare VA, apropå det svarta manganet.

Vi träffas i mitten av januari vid det nästan färdigställda vattenverket tillsammans med driftteknikern Sara Samuelsson och Jörgen Carlsson från entreprenören Elva AB.

Degerforsborna dricker grundvatten som i hög grad induceras från den södra delen av sjön ­Möckeln. Under 2000-talet har stigande manganhalter blivit ett påtagligt problem. I det gamla vattenverket fanns ingen process som kunde hantera problemet.

– Runt år 2010 började vi tester i en egen pilotanläggning som då var baserad på Filtralite i biofilter samt sandfiltrering, berättar Tony Kölborg.

När biologin i processen gick igång efter cirka fyra månader, fungerade den utmärkt.

– Vi trodde på tekniken som ju är utan kemikalier. Robin utvecklade luftningen med en luftar­trappa, berättar Tony Kölborg.

Tekniken finslipades sedan med hjälp av Sweco.

– Vi undersökte även andra tekniker som konstgjord infiltration, skjuter Robin Johansson in.

När det väl kommit till beslut och upphandling var processlösningen redan klar. Även dimensioneringen var angiven. Den är ökad till maxuttaget för vattendomen, 258 kubikmeter per timme, ­jämfört med den tidigare kapaciteten på 225 kubikmeter.

– Man har frågat helt rätt. De vill ha en trygg och stabil anläggning. Beställaren hade föreskrivit noga hur verket ska se ut, vilket gör att de slapp prisspressning från entreprenörerna som skulle kunna inverka på redundansen, säger Jörgen Carlsson.

– Det är en totalentreprenad men vi har jobbat som vid en samverkan, det är ju Degerfors som ska leva med anläggningen, fortsätter han.

I den färdiga varianten är det lerbaserade materialet Filtralite ersatt med andra bärare i biofiltret men i övrigt så är det processen från piloten som gäller. Sex stycken parallella biofilter följda av sex stycken sandfilter följt av två UV-aggregat som ytterligare mikrobiologisk barriär. Tryggheten i verket är hög. Alla delar ska klara att hantera kapaciteten även om delar av processen stängts av för underhåll. Det gäller såväl filter som UV-steg samt brunnar och pumpar.

Annons Alnarp Cleanwater Alnarp Cleanwater

Utöver det så finns också en förberedd möjlighet till fällning med kaliumpermanganat.

Samtliga filter i anläggningen är slutna.

– Vi gick ifrån idén med öppna filter då de lätt ackumulerar höga radonhalter till luften vilket påverkar arbetsmiljön, berättar Jörgen Carlsson.
Sandfiltren har för övrigt en lite egen utformning där den nedre delen bildar en kon som gör det möjligt att optimera backspolningen.

Den avslutande reservoaren ligger inne i vattenverket på samma bottenplatta. Hydrauliskt är verket byggt så att grundvattenpumparna drar upp vattnet till intaget varifrån vattnet sedan rinner igenom alla steg med självfall. Reservoaren samspelar med filterstegen och håller nivån i sandfiltren.

– Det blir en bra arbetsmiljö med väldigt lite ljud när vattnet hänger ihop hydrauliskt på det här sättet, säger Robin Johansson och får medhåll av driftteknikern Sara Samuelsson som också ser fram emot att få jobba i den nya anläggningen. Arbetsmiljön totalt blir ett lyft.

Spolvattnet återinfiltreras i dammar utanför verket.

När byggnaden väl skulle på plats tillstötte ett lite oväntat problem.

– Det skulle först pålas men vi vågade inte på grund av att det möjligen skulle kunna påverka grundvattnet, berättar Jörgen Carlsson.

När de sökte få mer information om eventuella risker för grundvattnet visade det sig att det var en frågeställning som det finns väldigt lite erfarenhet av. Lösningen blev att flytta byggnaden en bit och bygga på en större grundplatta.

I samband med bygget förbättras också saker som styrsystem men även personallokaler. Degerfors använder Aquaview från Xylem där en anläggning idag styr samtliga verk. Nu kommer redundansen ökas även här med ett duplikatsystem på vattenverket. När det gäller personallokaler får man flera nya omklädningsrum samt duschutrymmen som saknats tidigare. Det ger bättre framtida möjligheter att ha särskild personal som enbart hanterar vattenverket.

Energieffektiviteten har varit viktig under projektet. Nya lågvarviga pumpar ger förutom energifaktorn nya styrningsmöjligheter, bland annat att vattentornet i systemet ska kunna kopplas ur för att förenkla framtida underhåll av reservoaren.

En bokstavlig krona på verket är solpaneler som täcker hela takytan. Sammantaget kan de ge 100 kW.

– Det klarar hela driften en solig dag, säger Tony Kölborg.

Elva AB har i samband med ett annat bygge, ett nytt reningsverk i Nora kommun, studerat lite närmare hur solpaneler betalar sig, och hur stor del av takytan som behöver tas i anspråk. Slutsatsen är att täcka hela taket är en bra investering.

Degerfors nya vattenverk började att fyllas med vatten första veckan i februari. Till våren ska vattnet börja släppas på till konsumenterna. Övergången från det vatten som det gamla verket levererar till det nya ska bli odramatisk då den enda parametern som egentligen förändras är manganhalten.

Annons Wateraid