Sök
VA-aktuellt
Josefin Andersson, utredningsingenjör, Teknik i Väst. FOTO: Tomas Carlsson

Josefin Andersson, utredningsingenjör, Teknik i Väst. FOTO: Tomas Carlsson

Arvika minskar övergödning

Nu har anläggandet av skärmbassänger vid Sävsjökanalens- och Kattvikens utlopp till Kyrkviken i Arvika dragit igång. Syftet med skärmbassängerna är att minska belastningen av fosfor till sjön och på så vis förbättra Kyrkvikens vattenkvalitet.

Tillskottet av fosfor till Kyrkviken ska reduceras genom sedimentering av partikelbundet fosfor i avskärmade volymer och genom flytande öar med växtlighet där rotgardiner ska ta hand om löst fosfor, något Cirkulation berättat om tidigare.

Arbetet påbörjades i sista veckan i november och väntas pågå fram till jul eller tills isen lägger sig. Om isen lägger sig innan arbetet är färdigt så fortsätter anläggandet till våren. Till våren kommer även flytande öar att komplettera skärmbassängerna som ger ett fint inslag i vattenmiljön och som även renar vattnet från lösta näringsämnen.

– Det är jätteroligt att anläggandet har dragit i gång och att skärmbassängerna äntligen kommer på plats! Det är en viktig del i arbetet mot att få en bättre vattenkvalitet i Kyrkviken, säger Josefin Andersson, utredningsingenjör Teknik i Väst AB i ett pressmeddelande..
Anläggandet är en del av EU-projektet Catch vars syfte är att klimatanpassa småstäder som Arvika.

Läs mer:
Övergödda Kyrkviken renas (Cirkulation 7/19, för abonnenter)

Publicerad 2019-12-04 09:56

Uppdaterad 2019-12-04 09:59

Annons:
Siemens 2019