Annons Kamstrup 2024

Larm om grundvattennivåer i Linköping och Halmstad

VA-aktuellt

Nu går såväl Tekniska Verken i Linköping som Laholmsbuktens VA i Halmstad ut med information om mycket låga vattennivåer.

I både Östergötland och Halland börjar de låga grundvattennivåerna nu att göra sig ordentligt påminda.

Extremt låga vattennivåer i Östergötland gör att Tekniska verken, länsstyrelsen och Mjölby-Svartådalens Energi håller ett informationsmöte tillsammans med SMHI den 27 mars. På mötet behandlas framförallt frågor om sinande vattenbrunnar på landsbygden, reglering av vattendrag och hur lantbrukare och industri påverkas av de extremt låga vattennivåerna.

Än så länge märker dock inte den kommunala vattenproduktionen av de sjunkande vattennivåerna.

– För närvarande har vi inga problem med vår råvattenförsörjning från Stångån och Motala Ström men vi märker ju att det sjunker runt omkring, säger Peter Collin, avdelningschef för dricksvatten på Tekniska Verken till Cirkulation.

På västra sidan av landet, i Halmstad, är dock läget allvarligare även för den kommunala dricksvattenförsörjningen. Grundvattennivåerna där Laholmsbuktens VA (LBVA) tar vatten till dricksvatten är mycket låga. LBVA varnar för att det kan komma att krävas vattenransonering om inte vattenförbrukningen går ned de närmaste månaderna.

– Det finns ingen vattentäkt som har en ”reservpåfyllnad”, det vill säga ingen vattenmängd i reserv att ta ut; vilket gör att vi står inför ett faktum att det kommer bli viktigt de kommande månaderna att inte förbruka mer vatten än nödvändigt, säger Henrik Kellgren, verksamhetsutvecklare på LBVA.

Grundvattennivåernas återhämtning skiljer sig något åt i Halmstads och Laholms kommuns från oktober 2016 tills nu.
– Det stärker arbetet med att vattenfrågor inte klarar av att vila enbart på lokala lösningar, utan regionala är nödvändiga. För att garantera att det kommer finnas vatten i framtiden utreder LBVA ett alternativ med tillskott av vatten till kommunerna ur ett regionalt perspektiv. Det är också något som poängteras i den nationella dricksvattenutredningen som kom ut under 2016, säger My Olausson miljö- och processingenjör på LBVA.

I dagarna tas en ny tryckökningsstation i Eldsberga i bruk vilket innebär en sammankoppling av Halmstad och Laholms vattennät just så att kommunerna i sådana här fall ska kunna hjälpa varandra med vattenförsörjningen. 

Utifrån ett värsta scenario där det kan komma till att vattnet måste ransoneras har LBVA tillsammans med resurser från stadskontoret på Halmstads kommun format en projektgrupp som noga bevakar grundvattennivåerna och tar fram ett beslutsunderlag för politiken.

– Vi vill inte ropa varg men vill förbereda oss så gott vi kan ifall vi hamnar i en situation där vattnet tar slut. Nästa steg är ett bevattningsförbud som kan komma att träda i kraft redan nu under våren, säger Henrik Kellgren. Läget i Laholms kommun bedöms i skrivande stund inte lika oroande. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid